Rabarbar
To warzywo pochodzące z Chin, o charakterystycznym kwaskowym i cierpkim smaku, rewelacyjnie sprawdzi się w słodkich wypiekach.
Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji.
Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy i wymieszaj, by nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Przestudź.
Pozostałe mleko (1 łyżka) wymieszaj z żółtkiem. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat wyłóż budyń i paski rabarbaru. Boki ciastek posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp pozostałym cukrem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C. Wystudź. Tuż przed podaniem wierzch każdej minitarty posyp posiekanymi pistacjami.
Składniki na 10-12 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 2/3 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego, 10 dag masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2-3 łodygi rabarbaru. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia, cukier puder.
Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie obierz i pokrój na pięciocentymetrowe kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę, roztop. Odstaw, by wystygło.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć, wlej jogurt oraz przestudzony roztopiony tłuszcz, wymieszaj mikserem. Następnie w 3-4 partiach do masy dodaj wymieszane suche składniki. Całość miksuj jeszcze chwilę na średnich obrotach, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Na wierzchu rozłóż kawałki rabarbaru. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw tortownicę, piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostaw na kilka minut w ciepłym piekarniku a następnie wystudź na kratce. Tuż przed podaniem ciasto delikatnie oprósz cukrem pudrem.
Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 30 dag + 3 łyżki mąki pszennej, 1 żółtko, 125 ml letniej wody, 2 łyżki oleju, szczypta soli. Na nadzienie: 40 dag rabarbaru, 1 średnie kwaśne jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, 8 dag cukru, 12 dag masła, 1-2 łyżki bułki tartej.
Na stolnicę lub blat przesiej 30 dag mąki, dodaj sól, żółtko, wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, po-smaruj olejem, przykryj folią spożywczą i odłóż na 30 min, by odpoczęło.
Masło roztop w rondelku. Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Rabarbar umyj, osusz, pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj jabłko, cynamon, cukier i wymieszaj.
Na stolnicy lub blacie rozłóż bawełnianą ściereczkę i posyp pozostałą mąką. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Posmaruj połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozłóż rabarbarowo-jabłkowe nadzienie i pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto w rulon. Końcówki ciasta dociśnij i podłóż pod spód. Wierzch posmaruj pozostałym masłem.
Ciasto delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Piecz około40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.