Rozgrzewające potrawy na zimowe dni. Te przepisy zawsze się sprawdzają!

Ewa Wachowicz poleca sprawdzone przepisy na zimowe dni
Ewa Wachowicz poleca sprawdzone przepisy na zimowe dniStyl.pl/materiały prasowe

Składniki

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji
Kapuśniak potrafi nas świetnie rozgrzać w mroźne dni
Kapuśniak potrafi nas świetnie rozgrzać w mroźne dniStyl.pl/materiały prasowe

Składniki

  • 1½ l wywaru wołowego lub warzywnego
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • seler
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Składniki

  • 1 kg wątróbki
  • 1½ l wywaru wołowego lub warzywnego
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • seler
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Gulasz z wątróbek z przepisu Ewy Wachowicz jest po prostu obłędny!
Gulasz z wątróbek z przepisu Ewy Wachowicz jest po prostu obłędny!Styl.pl/materiały prasowe

Składniki

  • 2 ½ l czerwonej kapusty kiszonej
  • ½ kg wołowiny
  • 300 g kiełbasy wiejskiej i myśliwskiej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • cebula
  • cebula czerwona
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ l wywaru na suszonych grzybach
  • ½ l soku spod kiszonej kapusty
  • sok z cytryny
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynków
  • 50 g suszonej czarnej porzeczki
  • 50 g śliwki suszonej w dymie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 buraki kiszone
  • 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • sól
  • pieprz

Marynata

  • oliwa
  • wino czerwone półwytrawne
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Bigos na czerwonej kapuście jest niezwykle aromatyczny
Bigos na czerwonej kapuście jest niezwykle aromatycznyStyl.pl/materiały prasowe
„Ewa gotuje”: Sernik z brzoskwiniamiPolsatPolsat