Rukola święci triumfy
We Francji i Włoszech spotkamy ją w makaronach i sałatkach albo rozrzuconą na pizzy. W Polsce na dobre zagościła kilka lat temu i od razu zrobiła zawrotną karierę.
Jest ceniona ze względu na oryginalny, ostry smak, trochę przypominający chrzan i lekko orzechową nutę.
Rukolę cenią miłośnicy zdrowego odżywiania, bo jest bardzo niskokaloryczna; na 100 g ma tylko 20 kcal. I jest zdrowa. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo.
Błyskawicznie robi się też makaron z ugotowanym brokułem, zeszkloną na patelni cebulą i rukolą. Sos robimy z przyprawionej solą i pieprzem śmietany wymieszanej z parmezanem.
Bardziej wyszukana wersja to: rukola, orzechy włoskie, rodzynki, pomidory suszone, kapary i pomidorki koktajlowe. Do tego starty ser typu bursztyn i sos winegret z dodatkiem czosnku. Pycha!
Kolejny szybki przepis na rukolę na słodko to: opakowanie rukoli, soczyste gruszki, tarty parmezan i orzeszki piniowe lub płatki migdałowe. Sos do tej kompozycji robimy z oliwy, sprasowanego czosnku, soku z cytryny lub limonki, cukru, soli i pieprzu.