Ryba po grecku

Składniki
- 600 g filetów mintaja lub dorsza
- 1 cebula
- biała część pora
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- mąka
- mały słoik koncentratu pomidorowego (ok. 100 g)
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- olej
- sól i pieprz
Rybę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Posyp solą i odrobiną pieprzu. Obtocz dokładnie w mące i usmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż na oleju razem z posiekanym porem i cebulą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a następnie koncentrat pomidorowy i trochę przegotowanej wody. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku. Duś do miękkości.Usmażoną rybę przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia. Zalej gorącym wywarem z warzywami. Schłodź, a następnie wstaw do lodówki.Zobacz także: