Sałatka z mandarynkami i granatem
Kolorowa, pyszna, zdrowa, sycąca. Na co dzień i na wykwintne przyjęcie.
Składniki
- 4 garście rukoli
- 2 mandarynki (najlepiej bez pestek)
- ½ granatu
- 10 czerwonych winogron
- 2-3 łyżki połówek orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki miodu (płynnego)
- łyżka musztardy dijon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mandarynki podziel na cząstki, usuwając białą skórkę. Winogrona pokrój na połówki. Wyjmij pestki z granatu. Najszybciej to zrobisz, przytrzymując nad talerzykiem połówkę granatu (przekrojoną stroną do dołu) i uderzając łyżką w skórkę. Wymieszaj składniki sałatki i dodaj do niej sos.
Zobacz także: