Schabowe pieczone z cukinią i pomidorami
Dekoruj sosem balsamicznym, dekoruj karmelizowaną cebulą.
1. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte cukinie przekrawamy na pół i kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i cukinię, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem, smażymy około 2 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy pomidory i dusimy jeszcze minutę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego warzywa.
2. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Układamy na warzywach.
3. Ser feta rozkruszamy na mniejsze kawałki. Posypujemy warzywa, mięso i całość skrapiamy białym wytrawnym winem. Pieczemy 10-15 minut w 200ºC. Gotowe danie podajemy np. z grzankami.