Sernik gotowany z brzoskwiniami

Składniki
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego,
- 2 jajka,
- 150 g masła lub margaryny,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szklanka bakalii (rodzynki, posiekane migdały, skórka pomarańczowa itp.),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów,
- puszka brzoskwiń lub moreli w słodkiej zalewie,
- galaretka owocowa
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do masy po łyżce sera. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przygotowanymi bakaliami.
Masę serową przekładamy do płaskiego rondla i na małym ogniu, mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Gdy ser zgęstnieje, dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę gotujemy. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Zalewamy ciepłą masą serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu. Wierzch zimnego sernika dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką. Sernik chłodzimy.
Zobacz także: