Sernik krakowski z czarną kruszonką
To ciasto zawsze się sprawdza, gdy z wizytą zapowiadają się dzieci, teściowie czy inni goście. Wystarczy poświęcić trochę czasu i przepyszny sernik będzie gotowy.

Składniki
- 450 g masła
- 400 g mąki
- 400 g cukru
- 40 g kakao
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 500 g mielonego twarogu
- 2 cukry wanilinowe
- 1 torebka budyniu waniliowego
- tłuszcz do tortownicy
Sposób przygotowania: Zrób kruszonkę: stop 200 g masła. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj 200 g cukru, 1 jajko oraz stopione masło. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki. Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg formy wylep około 2/3 przygotowanej kruszonki, dociskając ją palcami do formy. Wylepioną tortownicę oraz pozostałą kruszonkę (przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą) wstaw do lodówki. Rozbij pozostałe jajka, oddziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z resztą masła. Potem wymieszaj z 3 żółtkami, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wsyp proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą serową. Masę przełóż do tortownicy wylepionej ciastem. Wierzch posyp resztą kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. Sernik wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ewentualnie posyp cukrem pudrem. Zobacz także: