Reklama

Sernik krakowski z czarną kruszonką

To ciasto zawsze się sprawdza, gdy z wizytą zapowiadają się dzieci, teściowie czy inni goście. Wystarczy poświęcić trochę czasu i przepyszny sernik będzie gotowy.

Składniki

  • 450 g masła
  • 400 g mąki
  • 400 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • tłuszcz do tortownicy

Sposób przygotowania: 

Zrób kruszonkę: stop 200 g masła. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj 200 g cukru, 1 jajko oraz stopione masło. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki. 

Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg formy wylep około 2/3 przygotowanej kruszonki, dociskając ją palcami do formy. Wylepioną tortownicę oraz pozostałą kruszonkę (przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą) wstaw do lodówki. 

Rozbij pozostałe jajka, oddziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z resztą masła. Potem wymieszaj z 3 żółtkami, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wsyp proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z masą serową. 

Masę przełóż do tortownicy wylepionej ciastem. Wierzch posyp resztą kruszonki. 

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. 

Sernik wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ewentualnie posyp cukrem pudrem.  

Zobacz także: 

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: sernik | kruszonka | coś na słodko | Kraków | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy