Sernik z wiśniową frużeliną
Wolisz tradycję czy stawiasz na kulinarne eksperymenty? W te święta nie zabraknie ci inspiracji!
Składniki
na spód
- 120 g masła
- 200 g pokruszonych herbatników
na masę serową
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 500 g mascarpone
- budyń śmietankowy
- garść rodzynek (możesz je wcześniej namoczyć)
na frużelinę wiśniową
- 200 g dżemu wiśniowego
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkrusz na miazgę. Połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Składniki na masę serową (w temperaturze pokojowej) połącz, następnie dodaj rodzynki, wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód. Piecz godzinę w temperaturze 160°C. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
2. Dżem i szklankę wody zagotuj. W połowie szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym wlej ją powoli do gotującej się masy owocowej. Mieszaj, by nie powstały grudki. Gdy się zagotuje, zestaw z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Lekko przestudzoną frużelinę wyłóż na ciasto przed podaniem. Smacznego!
Zobacz także: