Sernik z wiśniową frużeliną
Wolisz tradycję czy stawiasz na kulinarne eksperymenty? W te święta nie zabraknie ci inspiracji!
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkrusz na miazgę. Połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Składniki na masę serową (w temperaturze pokojowej) połącz, następnie dodaj rodzynki, wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód. Piecz godzinę w temperaturze 160°C. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
2. Dżem i szklankę wody zagotuj. W połowie szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym wlej ją powoli do gotującej się masy owocowej. Mieszaj, by nie powstały grudki. Gdy się zagotuje, zestaw z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Lekko przestudzoną frużelinę wyłóż na ciasto przed podaniem. Smacznego!
Zobacz także: