Reklama

Sernik z wiśniową frużeliną

Wolisz tradycję czy stawiasz na kulinarne eksperymenty? W te święta nie zabraknie ci inspiracji!

Składniki na spód

  • 120 g masła
  • 200 g pokruszonych herbatników

Składniki na masę serową

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 500 g mascarpone
  • budyń śmietankowy
  • garść rodzynek (możesz je wcześniej namoczyć)

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki rozkrusz na miazgę. Połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Składniki na masę serową (w temperaturze pokojowej) połącz, następnie dodaj rodzynki, wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód. Piecz godzinę w temperaturze 160°C. Studź w lekko uchylonym piekarniku. 

2. Dżem i szklankę wody zagotuj. W połowie szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną, po czym wlej ją powoli do gotującej się masy owocowej. Mieszaj, by nie powstały grudki. Gdy się zagotuje, zestaw z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Lekko przestudzoną frużelinę wyłóż na ciasto przed podaniem. Smacznego!

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy