Sezon na czereśnie w pełni. Na jakie przepisy z ich udziałem warto postawić?

Sezon na czereśnie nie trwa u nas zbyt długo, dlatego chcąc wykorzystać je kulinarnie, należy się pospieszyć. Naprawdę warto, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe i niezbyt kaloryczne. Jeśli myślicie, że nadają się tylko do deserów, to jesteście w błędzie, z powodzeniem sprawdzą się w przypadku wielu dań.

Sezon na czereśnie jest krótki. Warto go wykorzystać
Sezon na czereśnie jest krótki. Warto go wykorzystaćarchiwum prywatne

Sałatki to dobre opcje podczas wiosennych i letnich dni. Ich podstawą są oczywiście warzywa, ale można wzbogacać je też o owoce - na przykład czereśnie. Wydrylowane doskonale komponują się z liśćmi sałat (lodowej, rukoli czy roszponki), kawałkami sera (bundzu, pleśniowego, fety) i prażonymi pestkami słonecznika. Smak całości idealnie podkreśli klasyczny sos winegret.

Pierogi z czereśniami - palce lizać!
Pierogi z czereśniami - palce lizać!archiwum prywatne

Inną, ciekawą propozycją są pierogi z czereśniami. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

nadzienie

  • czereśnie
  • cukier do smaku
  • skórka cytrynowa
  • cynamon

do podania

  • jogurt naturalny
  • cynamon

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie. Czereśnie umyć i odsączyć. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce wymieszać z cukrem, odrobiną skórki cytrynowej i cynamonu. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny żeby puściły nieco soku i lekko zmiękły.

Mąkę wysypać na stolnicę - tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wbić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto pozostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć owoce i wsypać odrobinę cukru, złożyć na pół i skleić brzegi. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.

Sos czereśniowy podkręci smak racuchów
Sos czereśniowy podkręci smak racuchówarchiwum prywatne

Wśród moich znajomych nie brakuje miłośników racuchów. Ja również je uwielbiam. By dodatkowo podkręcić ich smak, przygotowuję do tego sos czereśniowy.

Składniki

  • 1 jajko
  • 400 g kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sos czereśniowy

  • 400g czereśni
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Opis przygotowania:

Przygotować sos. Pozbawione pestek czereśnie, przekrojone na pół przełożyć do rondelka i zalać octem winnym. Dodać miód i sok z cytryny. Gotować aż czereśnie zmiękną. W wodzie rozmieszać mąkę i wlać do czereśni. Gotować do momentu powstania kisielu.

Z jajka, kefiru, mąki, cukru, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.  Usmażyć racuchy. Podawać z sosem czereśniowym.

Clafoutis to francuski klasyk
Clafoutis to francuski klasykarchiwum prywatne

Lubię zajadać się czereśniami solo, ale od czasu do czasu robię też pyszne ciasto rodem z Francji - clafoutis. To proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto naleśnikowe. Oryginalny przepis “zaleca", by wśród składników znalazły się czereśnie, jednak możecie wykorzystać wiśnie albo inne, dowolne owoce.

Składniki

  • 500 g czereśni
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Do podania

  • cukier puder do posypania
  • listki mięty

Opis przygotowania:

Czereśnie umyć i wydrylować. Wymieszać z częścią cukru. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać resztę cukru, sól, wlać mleko, wsypać mąkę i zmiksować. Owoce przełożyć do formy (średnica 28 cm) na tartę wysmarowaną masłem. Zalać masą z jajek, mleka, cukru, soli i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40 minut i zapiekać na złoty kolor. Podawać na ciepło lub zimno oprószone cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.

Czereśnie to doskonała przekąska albo dodatek do różnego rodzaju potraw. Oprócz sałatek czy ciast warto też wykorzystać je do tworzenia przetworów. Sami możecie zadecydować, w jaki sposób najlepiej je skonsumować.

„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsat