Sposoby na pyszne chłodniki. Jak je zrobić i w jaki sposób podkręcić ich smak?

Ewa Wachowicz przygotowuje chłodniki w tradycyjny sposób, ale z małymi modyfikacjami
Ewa Wachowicz przygotowuje chłodniki w tradycyjny sposób, ale z małymi modyfikacjamiarchiwum prywatne

Klasyka gatunku - chłodnik litewski. Jak podkręcić jego smak?

Polacy na nowo doceniają proste i tradycyjne jedzenie
Polacy na nowo doceniają proste i tradycyjne jedzenieJOANNA URBANIEC / POLSKA PRESS/Polska Press/East NewsEast News

Zobacz również:

    Chłodnik z ogórków. Co zrobić, by smakował wyjątkowo?

    Składniki

    • 1 pęczek botwinki
    • 1 szklanka wywaru jarzynowego
    • 1 szklanka zakwasu buraczanego
    • 3 szklanki kefiru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • garść koperku
    • garść szczypiorku
    • pęczek rzodkiewki
    • 2 ogórki gruntowe
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz

    do podania

    • jajka przepiórcze
    • koperek

    Chłodnik ogórkowy - przygotowanie:

    Chłodnik ogórkowy według przepisu Ewy Wachowicz
    Chłodnik ogórkowy według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

    Zobacz również:

    Gazpacho, czyli hiszpański klasyk

    Zupy na zimno znów cieszą się uznaniem smakoszy
    Zupy na zimno znów cieszą się uznaniem smakoszy123RF/PICSEL

    Składniki

    • 1/2 kg pomidorów
    • 1 ogórek
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 łyżki octu winnego
    • 3 kromki białego chleba bez skórki
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 szklanka wody
    • sól
    • biały pieprz
    • oliwki
    • 1 gałązka świeżego tymianku

    Gazpacho - opis przygotowania:

    „Ewa gotuje”: Chłodnik na zakwasie buraczanymPolsatPolsat
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?