Świąteczny stół u Magdy Gessler

Magda Gessler
Magda GesslerAndras SzilagyiMWMedia

Barszcz wigilijny z uszkami

Składniki

  • 1 kg obranych buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • grzyby suszone (ilość wedle uznania)
  • 3 l wywaru warzywnego
  • winne jabłko
  • zakwas z buraków
  • 35 dag ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
Barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami123RF/PICSEL

Karp faszerowany grzybami

W tym roku przygotuj karpia nieco inaczej
W tym roku przygotuj karpia nieco inaczej123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg karpia
  • 40 dag suszonych podgrzybków
  • 2 duże cebule
  • masło
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe
  • marynowane pieczarki
  • papryka czerwona

Pierogi z kapustą

To świąteczny klasyk
To świąteczny klasyk123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki masła
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 duże cebule
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej lniany

Pieczona gęsina z pomarańczą

Idealna na pierwszy dzień świąt
Idealna na pierwszy dzień świąt123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg gęsi
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • kostka rosołowa
  • po garści grzybów, śliwek suszonych i rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • olej
  • rozmaryn
  • majeranek
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?