Szybkie ciasto na maślance
Ten deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Spotkałam się nawet z inną jego nazwą – „Jadą goście”. Ponoć wzięła się stąd, że ów placek robi się tak szybko, że można się za niego zabrać nawet wtedy, gdy goście dzwonią do drzwi…
Składniki: 5 jajek, 1½ szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 szklanka maślanki, ½ szklanki oleju z pestek winogron, 2½ szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g wiórków kokosowych, cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie: Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cienkim strumieniem wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ciasta. Na samym końcu wsypać cukier waniliowy. Przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Do 3 białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, utrwalić ½ szklanki cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto.
Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Dekorować cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje -ulubione".
Zobacz też inne przepisy Ewy Wachowicz: Piernik z myślą o świętach