Szybkie ciasto na maślance

Ten deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Spotkałam się nawet z inną jego nazwą – „Jadą goście”. Ponoć wzięła się stąd, że ów placek robi się tak szybko, że można się za niego zabrać nawet wtedy, gdy goście dzwonią do drzwi…

Składniki na to ciasto zawsze znajdziesz w domu
Składniki na to ciasto zawsze znajdziesz w domuStyl.pl/materiały prasowe

Składniki: 5 jajek, 1½ szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 szklanka maślanki, ½ szklanki oleju z pestek winogron, 2½ szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g wiórków kokosowych, cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie: Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cienkim strumieniem wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ciasta. Na samym końcu wsypać cukier waniliowy. Przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Do 3 białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, utrwalić ½ szklanki cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto.

Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Dekorować cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje -ulubione". 

Zobacz też inne przepisy Ewy Wachowicz: Piernik z myślą o świętach

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas