Tortille - meksykańskie naleśniki

Możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Przyrządzisz z nich szybki obiad lub pyszną przekąskę.

Tortille z kurczakiem
Tortille z kurczakiem123RF/PICSEL

Przepis na tortillę i chipsy z tortilli

Przygotowanie chipsów: Wilgotne tortille pokrój na kawałki. Piekarnik rozgrzej do 180° C. Blachę wyłóż papierem i rozłóż na nim pokrojoną tortillę. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy. Pędzelkiem posmaruj chipsy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż chipsy się zarumienią.

Tortilla z kurczakiem i papryką

Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Następnie pokrojonego kurczaka przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wstaw mięso do lodówki. Paprykę dokładnie umyj i przekrój na pół. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.

Pomidora umyj i obierz ze skórki (przed obraniem najlepiej zalej pomidora wrzątkiem). Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż mięso, aż uzyska złoty kolor. Tortillę zwilż odrobiną wody i podgrzej na suchej, rozgrzanej patelni. Zdejmij placek i posmaruj z jednej strony łyżką ostrego ketchupu. Następnie połóż liść sałaty i wyłóż przygotowane warzywa oraz podsmażonego kurczaka. Wszystkie składniki starannie i ostrożnie zawiń, aby placek nie uległ przedziurawieniu. Tortillę można podać z sosem czosnkowym.

Tortilla z salsą pomidorową

Przygotowanie: Pomidory, papryczkę chili i cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj sok z limonki i oliwę. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.

Tortille podpiecz z jednej strony na suchej patelni. Następnie zdejmij placek i podpieczoną stronę posmaruj pomidorową salsą. Na sos zetrzyj ser feta. Tortille złóż na pół, posmaruj ją olejem i podpiecz w rozgrzanym piekarniku na funkcji grill.

Tortille z tuńczykiem
Tortille z tuńczykiem123RF/PICSEL

Tortille z tuńczykiem

Przygotowanie: Majonez wymieszaj z musztardą i posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój je na pół. Tortille rozłóż na blacie i posmaruj majonezem. Na każdej z nich ułóż nieco ryby i jajka. Dodaj kilka listków sałaty i mocno zwiń. Włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przekrój je na pół.