Tortille - meksykańskie naleśniki
Możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Przyrządzisz z nich szybki obiad lub pyszną przekąskę.
Przygotowanie tortilli: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 2/3 szklanki letniej wody, 3 łyżki oleju połącz i zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj. Cienkie placki układaj na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć 30 sekund.
Przygotowanie chipsów: Wilgotne tortille pokrój na kawałki. Piekarnik rozgrzej do 180° C. Blachę wyłóż papierem i rozłóż na nim pokrojoną tortillę. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, słodką paprykę, zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy. Pędzelkiem posmaruj chipsy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż chipsy się zarumienią.
Składniki: 2 tortille, 2 kolorowe papryki (czerwona i żółta), 30 dag piersi z kurczaka, ogórek, ketchup ostry, przyprawa do kurczaka l słodka papryka l kilka listków sałaty l sól l pieprz, oliwa do smażenia, pomidor.Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Następnie pokrojonego kurczaka przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wstaw mięso do lodówki. Paprykę dokładnie umyj i przekrój na pół. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
Pomidora umyj i obierz ze skórki (przed obraniem najlepiej zalej pomidora wrzątkiem). Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż mięso, aż uzyska złoty kolor. Tortillę zwilż odrobiną wody i podgrzej na suchej, rozgrzanej patelni. Zdejmij placek i posmaruj z jednej strony łyżką ostrego ketchupu. Następnie połóż liść sałaty i wyłóż przygotowane warzywa oraz podsmażonego kurczaka. Wszystkie składniki starannie i ostrożnie zawiń, aby placek nie uległ przedziurawieniu. Tortillę można podać z sosem czosnkowym.
Składniki: 3 pomidory, papryczka chili, pieprz, sól, 1/2 czerwonej cebuli, ząbek czosnku, łyżka posiekanej kolendry, 1/2 łyżki posiekanej bazylii, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy, 4 tortille, 10 dag sera feta.Przygotowanie: Pomidory, papryczkę chili i cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj sok z limonki i oliwę. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Tortille podpiecz z jednej strony na suchej patelni. Następnie zdejmij placek i podpieczoną stronę posmaruj pomidorową salsą. Na sos zetrzyj ser feta. Tortille złóż na pół, posmaruj ją olejem i podpiecz w rozgrzanym piekarniku na funkcji grill.
Składniki: 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, czerwona cebula, pieprz, sałata, 6 jajek, 6 tortilli, 30 dag tuńczyka z puszki, sól.Przygotowanie: Majonez wymieszaj z musztardą i posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój je na pół. Tortille rozłóż na blacie i posmaruj majonezem. Na każdej z nich ułóż nieco ryby i jajka. Dodaj kilka listków sałaty i mocno zwiń. Włóż na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przekrój je na pół.
Pyszne pomysły na tortille do zrobienia w domu