Wigilijna zupa grzybowa
Barszcz czerwony z uszkami, czy aromatyczna grzybowa? Wybór należy do ciebie, ale możesz skorzystać z naszych rekomendacji kulinarnych!

Składniki
- szklanka suszonych prawdziwków
- 1/2 selera z liśćmi
- 2 marchewki
- cebula
- por
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 l wody
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Prawdziwki namocz w pół litra zimnej wody i odstaw na noc w chłodne miejsce. Pozostałe 1,5 l wody wlej do garnka, dorzuć obrane warzywa i opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion. Po około 40 minutach przecedź wywar przez sito i dolej wodę z moczenia grzybków. Dołóż również pokrojone w kostkę miękkie prawdziwki.
2. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut, a następnie zabiel ją śmietanką rozrobioną w szklance wywaru. Wymieszaj. Marchewkę, pietruszkę i selera przetrzyj przez sitko albo zblenduj z odrobiną czystego wywaru. Dodaj do zupy. Jeśli nie lubisz kremowej konsystencji, dołóż warzywa pokrojone w kosteczkę.
Zobacz także: