Reklama

Wiwat pizza!

Kibicom polskiej reprezentacji serwujemy pizzę domowej roboty.

Obowiązkowe składniki

Mozzarella na wierzch

Podgrzana mozzarella staje się wyjątkowo elastyczna, świetnie więc nadaje się na górną warstwę pizzy. Możemy ją zastąpić tartym parmezanem: po podgrzaniu wcale nie stanie się gumowaty, ale utworzy apetyczną skorupkę.

Oliwki dla ozdoby

Oliwki to częsty składnik pizzy. Uszlachetniają jej smak, uatrakcyjniają wygląd. Obojętne, czy użyjemy zielonych, ostrzejszych w smaku, czy czarnych. Czarne jednak lepiej prezentują się na wierzchu pizzy. Możemy także wykorzystać oliwki odsączone z zalewy czosnkowej.

Reklama

Zioła dla aromatu

Intensywny aromat i ostry, a zarazem słodkawy zapach bazylii to esencja włoskiej kuchni. Inne klasyczne zioła do pizzy to rozmaryn i oregano. Uwaga: suszone oregano ma mocniejszy aromat niż świeże - oszczędniej je dozujemy. Świeżych ziół nie zapiekamy, bo stracą aromat - posypujemy nimi upieczoną już pizzę.

Sposób na szybki sos

Jako sosu można użyć passaty - włoskiego przecieru pomidorowego (w Polsce dostępna w kartonikach). Wyborny sos przygotujemy z 2/3 szklanki passaty, 1 puszki pomidorów z zalewy, 1 zmiażdżonego ząbku czosnku i przypraw (sól, pieprz, oregano). Dusimy 15-20 minut na maleńkim ogniu, mieszając.

Z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje: 20 dag mąki, sól, pieprz, pół torebki suszonych drożdży, 4 pomidory, 2 cebule, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżki kaparów, suszone zioła prowansalskie, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 10 dag koziego twarożku, majeranek do dekoracji

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, połową łyżeczki soli i 125 ml wody. Rękoma zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pomidory rozkroić, usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pociąć w plasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Wymieszać z pomidorami i kaparami. Sos przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto zagnieść. Podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować placek o śr. 12 cm. Placki ułożyć na przykrytej pergaminem blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć odsączonego z zalewy tuńczyka i pokruszony kozi ser. Piec 15-20 minut w 200°C. Udekorować gałązkami majeranku.

Z szynką i rukolą

Składniki na 4 porcje: 2 dag świeżych drożdży, 30 dag mąki, 6-8 łyżek oliwy, 1 jajko, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chilli, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 15 dag pomidorów z puszki, pieprz, sól, cukier, 10 dag parmezanu, 5 dag pieczarek, 10 dag szynki serrano w plasterkach (innej szynki dojrzewającej), 7,5 dag rukoli

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 125 ml letniej wody. Wymieszać z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Dolać 3 łyżki oliwy, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce. Zagnieść, podzielić na 2 porcje, rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placki o śr. 25 cm. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chilli oczyścić z pestek, drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, chilli i czosnek. Krótko zasmażyć, dołożyć pomidory. Gotować 2 minuty. Sos przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i cukrem. Zetrzeć 7,5 dag parmezanu. Placki posmarować sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec po 20 minut.

Pieczarki oczyścić, pokroić w cieniutkie plasterki. Szynkę porwać w rękach na kawałeczki. Resztę parmezanu zetrzeć na grube wiórki. Na pizzach rozłożyć pieczarki, szynkę oraz rukolę, skropić oliwą, posypać wiórkami parmezanu.

Z cukinią i ziołami

Składniki na 4 porcje: 40 dag żółtej papryki, 30 dag cukinii, 2 dymki, sól, pieprz, 1 pęczek bazylii, 1 gałązka szałwii, 3 gałązki natki, pół pęczka tymianku, 1 opakowanie ciasta na pizzę w proszku, 150 dag gęstej kwaśnej śmietany, 4 łyżki startego parmezanu, 10 dag mortadeli

Przygotowanie: Papryki rozkroić, usunąć środki z pestkami, strąki pokroić na kawałki. Włożyć do posolonego wrzątku, gotować 5 minut. Odcedzić. Dymki pokroić na kawałki. Cukinię pokroić na plasterki. Zioła opłukać, osuszyć, część odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać.

Ciasto na pizzę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie jednakowe porcje. Każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o średnicy około 28 cm.

Placki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować je śmietaną. Na warstwie śmietany ułożyć kawałki papryki, cukinii i dymki. Posypać ziołami i startym parmezanem. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 25 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy