Reklama

Włoskie ptysie zeppole

Składniki

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 6 żółtek
  • 130 g cukru
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • wiśnie w syropie lub kandyzowane
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, dodaj sól oraz masło, zagotuj. Zmniejsz ogień, wsyp suche składniki, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewaj, wciąż mieszając, aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy przestygnie dodawaj po jednym jajku miksując, aż składniki ciasta się połączą.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj okręgi o średnicy ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną).

Reklama

Piecz 25 min w temperaturze 200°C. 2. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Na każde wyciśnij krem budyniowy. Udekoruj wiśniami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy