Ze szpinakiem i jajkiem
Przed włożeniem do papryk farszu możesz nasmarować je od wewnątrz smakową oliwą, np. czosnkową. Jajka oprósz solą, pieprzem i posyp ziołami przed podaniem.

Składniki
- 6 dużych papryk
- 4 jaja
- 20 dag pomidorków cherry
- 20 dag szpinaku
- 2 cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz, cukier
1. Natkę umyć, drobno posiekać. Papryki umyć, 4 przygotować do faszerowania, odcinając górę i delikatnie wycinając gniazda nasienne. Dwie pokroić w kostkę. Całe papryki wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 5 minut, wyjąć.
2. Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju z dokładnie umytym szpinakiem. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Osobno na reszcie oleju podsmażyć pomidorki z papryką, doprawić, wymieszać z natką.
3. Na dnie papryk rozłożyć podsmażony z cebulą szpinak, pomidory z papryką, delikatnie wbić po 1 jajku. Papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać ok. 20 min w temperaturze 200°C.