Zeppole
Zeppole to inaczej ptysie św. Józefa.
Składniki
na ciasto parzone
- 230 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 150 g masła
- szczypta soli
- 300 ml wody
na krem budyniowy
- 500 ml mleka
- pół laski wanilii
- 4 duże żółtka
- 50 g mąki pszennej
- 120 g cukru
dodatkowe
- wiśnie z gęstego syropu lub zalewy
- cukier puder
Zeppole - przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek jednym ruchem wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucieraj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudź.
Do ciasta wbij jedno jajko i dokładnie zmiksuj. To samo zrób z następnymi. Ważne, aby utrzeć bardzo dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyciskaj z ciasta okręgi o średnicy około 8 cm. Pozostaw między nimi przerwy, gdyż ciastka znacznie urosną. Piecz ciastka w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut. Wystudź na kratce.
Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. Cukier utrzyj z żółtkami. Wsyp mąkę i miksuj do uzyskania pasty. Wlej ją do mleka i zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 2 minuty do zgęstnienia kremu. Przykryj folią spożywczą. Ostudź.
Każde ciastko oprósz cukrem pudrem. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż porcję kremu i ozdób wiśniami.
Zobacz także: