Zielona zupa krem
Smaczna, niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Idealne na wiosenny obiad.
Składniki na 3-4 porcje:
45 dag mrożonego zielonego groszku, 1 dojrzałe awokado, 1 duży ziemniak, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 rzodkiewki, kiełki
Przygotowanie:
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ziemniaka obierz, umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze 1-2 min. Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Do garnka wlej bulion, podgrzej. Następnie dodaj kostkę z ziemniaka, groszek oraz cebulę z czosnkiem. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie dodaj awokado. Zmiksuj blenderem. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej do miseczek. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i kiełkami.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 200 kilokalorii
20/2016 Świat i Ludzie