Ziołowe naleśniki z pomidorami
Zamiast fety możesz użyć sera pleśniowego albo startego żółtego. Wiórki roztopią się pod wpływem gorącego sosu.
Składniki na 4 porcje: 3 jajka, po 1/2 szklanki mleka, wody i mąki, 20 dag fety, 2 cebule, 4 pomidory, po 1/2 pęczka natki pietruszki, koperku, szczypiorku, 150 ml bulionu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Cebule oczyścić, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), podsmażyć na łyżce oliwy, podlać bulionem, dusić pod przykryciem do miękkości, ok. 10-15 minut. Ser feta pokroić w kostkę.
Zioła umyć, osuszyć, posiekać (zostawić kilka listków natki do dekoracji). Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mlekiem, wodą, szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ziołami i pianą. Na rozgrzanej oliwie smażyć naleśniki. Każdy posypać fetą, polać sosem pomidorowym, udekorować natką.