Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć

Pamiętacie smaki zup z PRL?
Pamiętacie smaki zup z PRL?Archiwum autora

Składniki

  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • gorąca woda
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
Wodzionka to najprostsza zupa świata
Wodzionka to najprostsza zupa świataArchiwum autora

Składniki

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Składniki

  • kawałek boczku lub słoniny
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1,5l wody
  • sól
  • pieprz

Do podania

  • jajko na twardo
Zupa na kościach - nic się nie zmarnuje
Zupa na kościach - nic się nie zmarnujeArchiwum autora

Składniki

  • 2 l wywaru na kościach
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka - lubczyku
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Do podania

  • skwarki
  • natka pietruszki
Jak wykorzystać resztkę rosołu? Przygotowując lane kluski
Jak wykorzystać resztkę rosołu? Przygotowując lane kluskiArchiwum autora

Składniki

  • 1l rosołu
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki

Do podania

  • Natka pietruszki
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 76: KortezINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?