Cebula klasyczna, czerwona, a może szalotka? Oto, jak wykorzystać je w kuchni

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie kuchni bez cebuli
Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie kuchni bez cebuliarchiwum prywatne

Klasyczna cebula. Smaczna, zdrowa i "dająca" się wykorzystać na wiele sposobów!

Prażona cebula

Składniki

  • kilka cebul
  • 1 łyżka mąki na cebulę
  • ½ l oleju na cebulę
  • sól

Cebula marynowana

Składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu

na zalewę na 3 słoki 1-litrowe

  • 1 l wody
  • ½ l octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
Cebulę prażoną bardzo łatwo przygotujesz w domu
Cebulę prażoną bardzo łatwo przygotujesz w domuarchiwum prywatne

Szalotka - idealna do marynowania i jedzenia na surowo

Ewa Wachowicz poleca swoj przepis na marynowaną cebulę
Ewa Wachowicz poleca swoj przepis na marynowaną cebulęarchiwum prywatne

Czerwona cebula, najbardziej ozdobna, ale najłagodniejsza w smaku

Cebula to najstarsze warzywo znane ludzkości
Cebula to najstarsze warzywo znane ludzkości123RF/PICSEL
Książę Filip nie żyje. Miał 99 latINTERIA.TVInteria.tv