Uprawiasz sporty zimowe? Wypróbuj przepisy Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz podpowiada, co jeść podczas uprawiania zimowych sportów
Ewa Wachowicz podpowiada, co jeść podczas uprawiania zimowych sportówarchiwum prywatne

Odpowiedni strój i pożywny posiłek - obowiązkowo dla wszystkich, którzy uprawiają sporty zimowe

Składniki

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka płatków migdałów
  • 1 szklanka żurawiny suszonej
  • ½ szklanki sezamu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 5 łyżek miodu
Baton energetyczny według przepisu Ewy Wachowicz
Baton energetyczny według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Zupa: Najlepsza, by nas rozgrzać i zaspokoić głód

Składniki

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • sól
  • pęczek koperku
W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę
W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę123RF/PICSEL

Składniki

  • ½ kg mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g drożdży
  • ½ l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji

Składniki

  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Krupnik według przepisu Ewy Wachowicz
Krupnik według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
„Ewa gotuje”: Zupa pieprzowa na soczewicyPolsatPolsat