Reklama

Reklama

Gdzie na grzyby w 2021 roku? Ulubione gatunki Polaków rosną właśnie tutaj

Jeżeli ty też zadajesz sobie pytanie, kiedy i gdzie szukać poszczególnych gatunków grzybów w 2021 roku, koniecznie zapoznaj się z naszą mapą grzybów, a zwiększysz swoje szanse na udane grzybobranie.

Polska to raj dla zapalonych grzybiarzy, ponieważ w naszym kraju mamy około 1400 gatunków grzybów jadalnych. 

Pierwsze okazy można zebrać wczesnym latem, a czasami nawet wiosną, jeśli uda nam się spotkać podczas spaceru np. tzw. borowiki marcowe. 

Sezon na grzyby trwa nawet do późnej jesieni, ale na najpiękniejsze "egzemplarze" w dużej ilości możemy trafić właśnie teraz, w okresie od września do końca października, ponieważ po prostu jest ich najwięcej, chociaż opady deszczu i umiarkowane temperatury niewątpliwie przyczyniły się do tego, że już w sierpniu można było zebrać pełny koszyk grzybów podczas wyprawy do lasu. 

Reklama

Wszyscy, którzy mają ochotę na grzyby, na pewno z łatwością znajdą je teraz w lesie lub na łące. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby zbierać jedynie te rodzaje grzybów, które są nam dobrze znane, aby uniknąć zatrucia. 

Dobrze jest też pospieszyć się z ich zbiorem, bo inaczej uprzedzą nas owady, ale nie należy wkładać do koszyka okazów zbyt młodych, ani za starych. Te pierwsze trudniej odróżnić od innych gatunków, a drugie mogą zawierać już toksyczne substancje, przez które tylko się rozchorujemy. 

Jeśli nie mamy pewności, co to za grzyb, po prostu go omińmy lub, jeśli mamy taką możliwość, poprośmy doświadczonego grzybiarza o pomoc w rozpoznaniu grzyba. Można również skorzystać z atlasu lub przewodnika z ilustracjami, ale wtedy też trzeba uważać, ponieważ niektóre trujące i jadalne okazy są do siebie bardzo podobne.

Poza tym, zanim zabierzemy grzyby do domu, trzeba dokładnie obejrzeć każdy egzemplarz z osobna, bo może się okazać, że w kapeluszu znajdują się np. larwy muchówek. 

Gdzie na grzyby w 2021? Najlepsze miejsca na jesienne grzybobranie

Kosz pełen grzybów po wyprawie do lasu to marzenie każdego grzybiarza, jednak nie zawsze chcemy i mamy czas, aby je od razu przyrządzić. 

Wtedy świetnym rozwiązaniem może okazać się ich zasuszenie. Dzięki temu nie zmarnują się i przydadzą jako dodatek do sosów, zup czy potraw mięsnych.

Co zrobić z grzybami, jeśli zebraliśmy ich naraz zbyt dużo? Suszenie grzybów

Suszenie grzybów to świetny pomysł, jeśli nie chcemy od razu ich wykorzystywać. 

Dzięki temu przedłużymy ich świeżość oraz zdatność do spożycia. To smakowity dodatek do sosów i mięsa, który sprawi, że potrawa nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku.

Mapa grzybów: Gdzie szukać poszczególnych gatunków?

Zajrzyj do albumu, aby poznać pilnie strzeżony sekret zapalonych grzybiarzy. To tam znajdują najpiękniejsze "okazy".

A wy macie swoje sprawdzone miejsca, w których jesienią udaje wam się zebrać koszyk pełen apetycznych grzybów

Czytaj również:  

Sezon na grzybobranie. Wszystko, co musisz wiedzieć! 

Do czego w zasadzie potrzebne są komary? 

Kuba Urbański na zdjęciach sprzed studniówki 

Strój Michała Szpaka wzbudził sensację 

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje