Nieoczywiste dania z kapusty. Ewa Wachowicz zmienia tradycję

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz Archiwum autora

Spis treści:

  1. Prosty przepis na sałatkę Coleslaw
  2. Sałatka z kapusty kiszonej z granatem
  3. Smaczna i sycąca kapusta po góralsku z oliwkami
  4. Gulasz segedyński

Zobacz również:

Prosty przepis na sałatkę Coleslaw

Drewniana deska z miską surówki z kapusty i marchewki, udekorowaną gałązką natki pietruszki, obok leżą trzy kromki chleba na białej serwetce.
ColeslawIdijatullina Veronika123RF/PICSEL
  • 1 nieduża kapusta
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki majonezu
  • 1½ łyżki octu winnego
  • 2½ łyżki soku z cytryny

Sałatka z kapusty kiszonej z granatem

Uśmiechnięta kobieta stojąca w nowoczesnej kuchni, trzymająca w rękach miseczkę sałatki oraz deskę z pieczywem i świeżymi warzywami. W tle eleganckie szafki kuchenne, kwiaty w wazonach i zioła doniczkowe.
Sałatka z kapusty kiszonej z granatemArchiwum autora
  • 3 garście kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa
  • pieprz
  • granat

Smaczna i sycąca kapusta po góralsku z oliwkami

Kapusta po góralsku z oliwkami
Kapusta po góralsku z oliwkamiArchiwum autora
  • ½ kg kapusty słodkiej
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 garść oliwek czarnych
  • natka pietruszki
  1. Kapustę kiszoną ugotować.
  2. Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, marchewkę startą na tarce jarzynowej oraz żeberka. Również ugotować.
  3. Żeberka wyjąć, mięso oddzielić od kości i ponownie włożyć do garnka.
  4. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na patelni na maśle.
  5. Do garnka z kapustą słodką dodać ugotowaną kapustę kiszoną.
  6. Dorzucić zeszkloną cebulę.
  7. Na patelni po cebuli przesmażyć przecier pomidorowy (można dolać odrobinę wody spod kapusty, by nie przypalić). Przełożyć do garnka. Dokładnie wymieszać.
  8. Ziemniaki ugotować, odcedzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
  9. Dodać do kapusty.
  10. Jeśli przeciskamy je przez praskę, można to zrobić wprost do garnka.
  11. Wrzucić oliwki, wymieszać i od razu podawać. Ew. doprawić do smaku solą, chociaż nie jest to konieczne.
  12. Na talerzu dekorować natką pietruszki.

Gulasz segedyński

Porcja bigosu z mięsem, udekorowana śmietaną i czerwoną papryką, obok zielona natka pietruszki.
Gulasz segedyńskiArchiwum autora
  • 800 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 l rosołu wołowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu.
  2. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku.
  3. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. Połączyć z zawartością patelni.
  4. Posolić, dodać kminek i pieprz.
  5. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  6. Dolać rosół lub wodę.
  7. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru).
  8. Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1 ½ godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
  9. Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i udekorować suszoną papryką.
Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
Kobieta, która nie boi się konfrontacji. Agnieszka Gozdyra w "Kobietach telewizji"INTERIA.PL