Nieoczywiste dania z kapusty. Ewa Wachowicz zmienia tradycję
Ziemniaki, pietruszka, marchew i kapusta to warzywa, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Skupmy się dzisiaj na tym ostatnim produkcie i przyjrzyjmy się typowym, a może i nietypowym potrawom oraz dodatkom z kapusty. Jest ona niezwykle wszechstronnym składnikiem. Dzisiaj podzielę się moimi przepisami.

Spis treści:
- Prosty przepis na sałatkę Coleslaw
- Sałatka z kapusty kiszonej z granatem
- Smaczna i sycąca kapusta po góralsku z oliwkami
- Gulasz segedyński
Kapusta jest podstawą wielu tradycyjnych dań oraz ciekawych dodatków w kuchni polskiej i nie tylko. Można ją spożywać na surowo, gotować, dusić, smażyć czy fermentować, co daje szerokie możliwości kulinarne. Popularne potrawy to między innymi: gołąbki, bigos, kapuśniak czy zasmażana kapusta. Warto jednak sięgać także po mniej oczywiste rozwiązania, takie jak stir-fry czy pieczone steki z kapusty. Odpowiednie przyprawienie i łączenie z innymi składnikami sprawia, że kapusta może stać się smacznym, zdrowym i uniwersalnym elementem codziennego menu.
Prosty przepis na sałatkę Coleslaw

Składniki:
- 1 nieduża kapusta
- 2 marchewki
- 2 cebule
- ¼ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki majonezu
- 1½ łyżki octu winnego
- 2½ łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Kapustę poszatkować i dodatkowo posiekać nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać nim jarzyny. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Sałatka z kapusty kiszonej z granatem

Składniki:
- 3 garście kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa
- pieprz
- granat
Opis przygotowania:
Do kapusty dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, wsypać natkę pietruszki, posłodzić miodem, przyprawić pieprzem, wlać oliwę i wymieszać. Za pomocą pałki wybić nasionka z granatu.
Smaczna i sycąca kapusta po góralsku z oliwkami

Składniki:
- ½ kg kapusty słodkiej
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki
- 1 garść oliwek czarnych
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Kapustę kiszoną ugotować.
- Słodką poszatkować, zalać szklanką wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, marchewkę startą na tarce jarzynowej oraz żeberka. Również ugotować.
- Żeberka wyjąć, mięso oddzielić od kości i ponownie włożyć do garnka.
- Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na patelni na maśle.
- Do garnka z kapustą słodką dodać ugotowaną kapustę kiszoną.
- Dorzucić zeszkloną cebulę.
- Na patelni po cebuli przesmażyć przecier pomidorowy (można dolać odrobinę wody spod kapusty, by nie przypalić). Przełożyć do garnka. Dokładnie wymieszać.
- Ziemniaki ugotować, odcedzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
- Dodać do kapusty.
- Jeśli przeciskamy je przez praskę, można to zrobić wprost do garnka.
- Wrzucić oliwki, wymieszać i od razu podawać. Ew. doprawić do smaku solą, chociaż nie jest to konieczne.
- Na talerzu dekorować natką pietruszki.
Gulasz segedyński
Chyba większość z nas lubi bigos. A co powiecie na bliźniaczą wersję tej potrawy rodem z Węgier, gulasz segedyński?

Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego bez kości
- 3 cebule
- 2 łyżeczki oleju
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 l rosołu wołowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu.
- Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku.
- Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. Połączyć z zawartością patelni.
- Posolić, dodać kminek i pieprz.
- Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Dolać rosół lub wodę.
- Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru).
- Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1 ½ godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
- Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i udekorować suszoną papryką.
Kapusta to nie tylko składnik wielu klasycznych potraw, ale także nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Eksplorowanie jej różnych form i smaków może wzbogacić codzienne menu o zdrowe i pyszne dania. Zachęcam do samodzielnego odkrywania nowych przepisów i kreatywnego wykorzystania tego popularnego warzywa.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl










