Sekretny trik Magdy Gessler. Nigdy nie dodaje jej do sałatki!
Święta Bożego Narodzenia już za pasem i w wielu domach zaczęły się wielkie przygotowania. Część z nas zaplanowała już bożonarodzeniowe menu i ruszyła na pierwsze zakupy. Na świątecznych stołach pojawi się jeden z symboli Bożego Narodzenia, czyli sałatka jarzynowa. Jak ją przygotować, by była perfekcyjna? Oto rady Magdy Gessler!
Magda Gessler, restauratorka i członkini jury programu MasterChef Polska doskonale wie, jak zrobić idealną świąteczną sałatkę jarzynową! Restauratorka podzieliła się swoimi sekretem, przyznając, że jest jeden składnik, którego zawsze unika. To dlatego jej jarzynowa jest idealna!
Magda Gessler tłumaczy, że wystarczy jeden mały błąd, by sałatka nie wyszła tak smaczna, jak powinna. Często winien jest temu tylko jeden składnik - według restauratorki jest to cebula. Magda Gessler nigdy nie dodaje jej do jarzynówki, a powody są dwa:
- Sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o wszystkich członkach rodziny, także o dzieciach. Dzieci często nie przepadają za specyficznym smakiem cebuli i warto w święta przygotować dania, które uwzględnią ich potrzeby.
- Cebula ma bardzo intensywny zapach - sałatka szybko nim przesiąka i w pewnym momencie w lodówce lub piwniczce czuć już tylko jej specyficzny zapach.
Magda Gessler unika cebuli, ale zawsze dodaje do sałatki jarzynowej kiszone ogórki. Restauratorka zaznacza jednak, że ważnym jest, aby przed dodaniem ogórków, dokładnie je odcisnąć, by sałatka nie była zbyt wodnista i pięknie wyglądała na świątecznym stole. Skorzystacie z rad Magdy Gessler?
***
Zobacz również:
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?
Klasyczna sałatka jarzynowa
Zapomniane potrawy wigilijne. Te smaki potrafią zaskoczyć!