Tarta z tuńczykiem i koprem. Efekt gwarantowany
Zamiast kopru włoskiego, czyli fenkuła, można do tarty dodać usmażoną cukinię. A zamiast tuńczyka użyć innej ryby z puszki.
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodać starty ser żółty, pokruszony ser twarogowy, jajko i 3 łyżki oleju, dobrze zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię, schładzać 30 min w lodówce. Koper włoski umyć, pokroić w paski, obsmażyć na reszcie oleju, by zmiękł, doprawić, ostudzić.
Rybki odcedzić z zalewy. Formę do tarty wyłożyć ciastem, na nim ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, anchois i usmażony koper. Piec 25 min w temp. 180°C.
Zobacz także: