Czarny bez: Właściwości, uprawa i zastosowanie
Czarny bez jest wykorzystywany w medycynie ludowej. Ponadto znalazł zastosowanie w ogrodzie, ale także w kuchni. Uznaje się, że ma właściwości wzmacniające odporność, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Syrop z czarnego bzu idealnie sprawdzi się podczas przeziębienia.
Jak wygląda czarny bez?
Czarny bez najczęściej można spotkać na nieużytkach i bezdrożach. Jest rozłożystym krzewem i może osiągać wysokość pięciu metrów. Pędy czarnego bzu pokrywa szara i chropowata kora.
Kwiaty czarnego bzu są zebrane w grona przypominające baldachim, które mają około 20 centymetrów średnicy. Są koloru białego i można je spotkać od czerwca do sierpnia. Odznaczają się intensywnym zapachem.
Owoce czarnego bzu pojawiają się od sierpnia do września, ale jeszcze w październiku pozostają na krzewie. Charakteryzują się kulistym kształtem oraz tym, że są ciemnofioletowe.
Czarny bez w ogrodzie
Czarny bez nie ma wielu wymagań, jest krzewem łatwym w uprawie. Lubi rosnąć w nasłonecznionych miejscach, ale równie dobrze czuje się w półcieniu. Jeśli chodzi o podłoże, najlepsze będzie te żyzne, próchnicze, odznaczające się średnią wilgotnością. Najlepiej, żeby gleba miała pH o wartości 5,5-6,5.
Czarny bez powinno się sadzić jesienią lub wiosną. Szczególną uwagę należy zwrócić na podlewanie krzewu podczas suszy. Do tego lubi być zasilany nawozami wieloskładnikowymi lub organicznymi. Czarny bez jest odporny na mróz, szkodniki i choroby.
Jakie właściwości lecznicze ma czarny bez?
Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu są chętnie wykorzystywane w medycynie ludowej. Kwiaty cechują się zawartością m.in. flawonoidów, garbników, olejków eterycznych, soli mineralnych i steroli. To dzięki nim kwiaty czarnego bzu są wykorzystywane do produkcji preparatów leczniczych.
W owocach czarnego bzu można znaleźć prowitaminę A, witaminę C, a także pektyny i garbniki. Ponadto są bogate w żelazo, potas i wapń. Owoce czarnego bzu działają m.in. napotnie i moczopędnie. Oprócz tego wykazują właściwości przeciwbólowe.
Czarny bez jest wykorzystywany do łagodzenia takich dolegliwości jak stany zapalne dróg oddechowych. Sprawdza się w leczeniu migreny i nerwobóli, a także można go stosować w celu usprawnienia trawienia. Ponadto wzmacnia odporność, a także jest stosowany w celu leczenia zmian skórnych, oparzeń i wyprysków.
Czy czarny bez jest trujący?
Uznaje się, że czarny bez wykazuje właściwości trujące. Należy jednak podkreślić, że to niedojrzałe owoce czarnego bzu oraz liście zawierają glikozyd-sambunigrynę, który może prowadzić do nudności lub wymiotów. W związku z tym należy zbierać tylko dojrzałe owoce.
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebujemy około 50 baldachów czarnego bzu, litr wody i kilogram cukru.
Pierwszym krokiem jest dokładne usunięcie łodyg i ogonków. Następnie kwiaty zalewamy je wrzątkiem i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na całą dobę.
Po tym czasie mieszankę należy przecedzić i zagotować z dodatkiem cukru. Na powierzchni będzie pojawiać się piana, którą należy zbierać. Po tym, jak cukier się rozpuści, syrop należy przelać do buteleczek i pasteryzować przez 15 minut.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Oprócz tego, że kwiaty czarnego bzu znalazły zastosowanie w medycynie ludowej, to są wykorzystywane również w kuchni. Kwiaty czarnego bzu można usmażyć w cieście naleśnikowym.
Do przygotowania kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym potrzebujemy kilku baldachów kwiatów czarnego bzu, jedną szklankę mąki, dwa jajka, ¾ szklanki wody, jedną szklankę mleka, oraz szczyptę soli. Ponadto olej do smażenia oraz cukier puder.
Do miski należy wsypać mąkę, dodać mleko, wodę, jajka oraz sól i wszystko zmiksować lub wymieszać na gładką masę.
Kwiaty czarnego bzu należy zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złocistego koloru, można je wyłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Następnie kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym można przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Czytaj więcej:
Dziewanna ogrodowa: Pielęgnacja i zastosowanie
Agrest: Właściwości, uprawa i zastosowanie
Rododendron: Pielęgnacja i uprawa
Zobacz także: