Reklama

Marzysz o świeżym pieczywie? Wykorzystaj patent z jabłkiem!

W piekarni kusi nas zapach pieczywa. Zakupiony bochenek przynosimy do domu i na drugi dzień okazuje się, że jest gumowaty lub twardy. Jak zachować świeżość pieczywa? Poznaj ten niebanalny trik!

Koniec z czerstwym pieczywem. Jak przechowywać chleb?

Odpowiednie przechowywanie pieczywa to podstawa. Tymczasem bochenek krojony w piekarni i zamykany szczelnie w foliowym worku nie ma szans na przetrwanie.

Efekt? Po kilku dniach zacznie pleśnieć. Zatem co należy zrobić? Przede wszystkim powinniśmy przepakowywać pieczywo do lnianego worka. Możemy go kupić lub uszyć. Inną opcją jest przechowywanie chleba w chlebaku. Na rynku są dostępne różne wzory, ale większość z nich opiera się na szczelnym zamknięciu. Dlatego warto nie patrzeć na wzornictwo, ale na dopływ powietrza.

Trik z jabłkiem zadziała? Efekt cię zaskoczy

Pieczywo nie lubi ciepłych pomieszczeń. Dlatego dobrze, aby chlebak nie stał przy kaloryferze. Jeżeli chcemy, aby chleb nie zrobił się gumowaty po kilku godzinach od kupienia, warto obok niego postawić pokrojone jabłko. Aromat owocu sprawi,  że pieczywo nie będzie czerstwe na drugi dzień.

Reklama

Zobacz także:

Przepis na chleb z dzieciństwa. Zakochasz się w jego smaku!



Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: chleb | jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy