Oto podstawowe zabiegi, które pomogą w utrzymaniu czystości w zbiorniku.
Rośliny natleniające potrzebują więcej światła słonecznego 123RF/PICSEL
Jeśli wczesną wiosną nie usunęłaś uschniętych części roślin zeszłorocznych, zrób to jak najszybciej. Możesz też raz na trzy lata wymienić wodę w oczku i oczyścić je ze szlam u i osadów, które są na dnie zbiornika.
Nie masz filtrów, które wypłukują zanieczyszczenia i przywracają wodzie odpowiedni stopień twardości oraz odczyn pH? Możesz stosować specjalne preparaty, które zapobiegają rozwojowi glonów. Jeżeli nie chcesz stosować chemii, do walki z glonami wykorzystaj biopreparaty. Takie środki możesz kupić w supermarketach ogrodniczych lub sklepach interenetowych.
Aby woda była czysta i nie rozwijały się w niej glony, powinna być napowietrz ana. Najprostsze sposoby to zainstalowanie małej fontanny albo posadzenie roślin wodnych, które żywią się materią organiczną i przeprowadzają naturalną filtrację wody w oczku. Świetnie sprawdzi się wywłócznik pełny, oczeret jeziorny, pałka wąskolistna, kosaciec żółty, manna mielec, trzcina czy tatarak zwyczajny.
Jeżeli w oczku będziesz uprawiać rośliny natleniające, pamiętaj, że do życia potrzebna im jest odpowiednia ilość światła słonecznego. Musisz więc zadbać, aby rośliny pływające nie przysłoniły zbyt dużej powierzchni tafli wody.
Zobacz także:
Melania Trump. Ukłon w stronę Diany?
Trzydniowa wizyta prezydenta USA w Wielkiej Brytanii już jest na ustach wszystkich. I nie chodzi tu o sprawy polityczne, bo po kilku godzinach od przylotu prezydenckiej pary, nie udało się jeszcze przeprowadzić rozmów na szczycie. Natomiast szeroko komentowany jest strój pierwszej damy USA. Wnikliwi obserwatorzy zauważyli, że stylizacja Melani Trump nawiązuje do wizerunku księżnej Diany. Przypadek? Pierwsza dama chętnie nawiązuje strojem do miejsc i sytuacji, w których się znajduje. W tym przypadku ukłon w stronę „królowej ludzkich serc” mógł być przemyślany przez sztab stylistów. Biała sukienka doskonale współgra z granatowymi akcentami. Granatowe szpilki i dopełniający całości kapelusz stworzyły wyjątkowa kompozycję. Choć kapelusze (zarówno prezydentowej oraz księżnej Kamili) były trudne do opanowania przy dzisiejszej aurze. Z kolei prezydent miał problem z powściągliwością. Królowej nie można dotykać, to powszechna zasada, do której stosują się wszyscy goście pałacu. Protokół dyplomatyczny? Prezydenta USA gestem "poklepywania po ramieniu" wyraża więcej niż słowem.
Para prezydencka Stanów Zjednoczonych, królowa Elżbieta, książę Karol i księżna Kamila podczas kolacji w Pałacu BuckinghamEast News
Melania Trump, Królowa Elżbieta II i Donald Trump. LondynGetty Images
Melania Trump, Królowa Elżbieta II i Donald Trump. LondynGetty Images
Królowa Elżbieta II i Donald Trump. LondynGetty Images
Ivanka Trump podczas oficjalnej wizyty w LondynieGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę KarolGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald TrumpGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol księżna KamilaGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, księżna KamilaGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald TrumpGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol księżna KamilaGetty Images
Osiem sposobów na udane przetwory
Do robienia soków, kompotów, dżemów albo powideł nie musisz używać owoców najwyższej klasy. Ale powinnaś je najpierw przebrać i wyrzucić te uszkodzone. Nadszedł czas przygotowywania przetworów z owoców. Jak należy je robić, aby się nie zepsuły? Zadbaj o słoiki i nakrętki. Tekst: Na Żywo.
Zakrętki - Najlepiej używaj nowych. Jeżeli decydujesz się na stare, nie wkładaj ich do zmywarki (bo uszczelki mogą się uszkodzić), ale umyj je i wyparz wrzątkiem. Wytrzyj czystą ściereczką i tuż przed zakręceniem słoika przetrzyj wnętrza zakrętek gazą nasączoną spirytusem. 123RF/PICSEL
W spiżarni lub piwnicy - słoiki z przetworami wstaw do chłodnego, ciemnego pomieszczenia (piwnicy, spiżarni). Nie szkodzi im też temperatura pokojowa pod warunkiem, że jest tam ciemno, np. w szafce, ale nie w kuchni z powodu gorąca. Pamiętaj, że podczas przerabiania produktów na dżemy, konfitury i powidła maleje w nich ilość cennych składników (aż do 60 procent). Potem stopniowo tracą je nadal. A po 12 miesiącach, chociaż nie są jeszcze zepsute, mają o wiele mniejszą wartość, a za to dużo cukru. Najlepiej więc zjeść je koniecznie jeszcze przed upływem roku. 123RF/PICSEL
Smażenie - używaj do tego celu garnka z grubym dnem. Dobry jest też żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami do przyrządzania potraw na ogniu. A zamiast dodawać pod koniec smażenia zwykły cukier, możesz wsypać cukier żelujący i tzw. pektyny (8-16 g na 1 kg owoców). Skraca to czas ogrzewania oraz gęstnienia. Jeśli chcesz zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem). 123RF/PICSEL
Mieszanie - w czasie smażenia trzeba je często mieszać. Najlepiej drewnianą łyżką (metalowa przecina miąższ skórki), by owoce się nie rozpadały. 123RF/PICSEL
Pieczenie - zamiast smażyć, możesz wstawić garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymać tak długo, aż zgęstnieją (ok. trzech godzin). Można je wtedy mieszać tylko kilka razy w ciągu pieczenia.123RF/PICSEL
Napełnianie - uważaj, aby przygotowane, gorące przetwory nie chlapnęły na brzeg słoika (bo wtedy łatwo o pleśń). Jeśli nie masz specjalnego lejka (od 5 zł, sklepy z artykułami gospodarstwa domowego), możesz go zrobić z plastikowej butelki po wodzie (przetnij ją w poprzek na pół i odetnij wąską szyjkę). 123RF/PICSEL
Pasteryzowanie - powinno być krótkie, by przetwory traciły jak najmniej wartości (mały słoik - 10 minut). Gdy pasteryzujesz słoiki w garnku z wodą, na dno połóż ścierkę, aby nie pękły. Możesz to też robić na sucho w piekarniku lub napełnić słoiki gorącymi powidłami i ustawić do góry dnem na 15 minut. 123RF/PICSEL
Wyparzanie - najpierw umyj i wyparz słoiki, np. zanurzając we wrzącej wodzie w dużym garnku. Wyjmuj je szczypcami (drewnianymi, metalowymi, pokrytymi silikonem). Zamiast tego możesz to zrobić na sucho i wstawić umyte, suche słoiki na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C lub mikrofalówki na dwie minuty (wlej do nich trochę wody). 123RF/PICSEL