Nowe spojrzenie na oczko

Rośliny natleniające potrzebują więcej światła słonecznego
Rośliny natleniające potrzebują więcej światła słonecznego 123RF/PICSEL

Melania Trump. Ukłon w stronę Diany?

Para prezydencka Stanów Zjednoczonych, królowa Elżbieta, książę Karol i księżna Kamila podczas kolacji w Pałacu Buckingham
Para prezydencka Stanów Zjednoczonych, królowa Elżbieta, książę Karol i księżna Kamila podczas kolacji w Pałacu BuckinghamEast News
Melania Trump, Królowa Elżbieta II i Donald Trump. Londyn
Melania Trump, Królowa Elżbieta II i Donald Trump. LondynGetty Images
Melania Trump, Królowa Elżbieta II i Donald Trump. Londyn
Melania Trump, Królowa Elżbieta II i Donald Trump. LondynGetty Images
Królowa Elżbieta II i Donald Trump. Londyn
Królowa Elżbieta II i Donald Trump. LondynGetty Images
Ivanka Trump podczas oficjalnej wizyty w Londynie
Ivanka Trump podczas oficjalnej wizyty w LondynieGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę KarolGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald TrumpGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol księżna Kamila
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol księżna KamilaGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, księżna Kamila
Melania Trump, królowa Elżbieta II, księżna KamilaGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald TrumpGetty Images
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol księżna Kamila
Melania Trump, królowa Elżbieta II, Donald Trump, książę Karol księżna KamilaGetty Images

Osiem sposobów na udane przetwory

Zakrętki - Najlepiej używaj nowych. Jeżeli decydujesz się na stare, nie wkładaj ich do zmywarki (bo uszczelki mogą się uszkodzić), ale umyj je i wyparz wrzątkiem. Wytrzyj czystą ściereczką i tuż przed zakręceniem słoika przetrzyj wnętrza zakrętek gazą nasączoną spirytusem.
Zakrętki - Najlepiej używaj nowych. Jeżeli decydujesz się na stare, nie wkładaj ich do zmywarki (bo uszczelki mogą się uszkodzić), ale umyj je i wyparz wrzątkiem. Wytrzyj czystą ściereczką i tuż przed zakręceniem słoika przetrzyj wnętrza zakrętek gazą nasączoną spirytusem. 123RF/PICSEL
W spiżarni lub piwnicy - słoiki z przetworami wstaw do chłodnego, ciemnego pomieszczenia (piwnicy, spiżarni). Nie szkodzi im też temperatura pokojowa pod warunkiem, że jest tam ciemno, np. w szafce, ale nie w kuchni z powodu gorąca. Pamiętaj, że podczas przerabiania produktów na dżemy, konfitury i powidła maleje w nich ilość cennych składników (aż do 60 procent). Potem stopniowo tracą je nadal. A po 12 miesiącach, chociaż nie są jeszcze zepsute, mają o wiele mniejszą wartość, a za to dużo cukru. Najlepiej więc zjeść je koniecznie jeszcze przed upływem roku.
W spiżarni lub piwnicy - słoiki z przetworami wstaw do chłodnego, ciemnego pomieszczenia (piwnicy, spiżarni). Nie szkodzi im też temperatura pokojowa pod warunkiem, że jest tam ciemno, np. w szafce, ale nie w kuchni z powodu gorąca. Pamiętaj, że podczas przerabiania produktów na dżemy, konfitury i powidła maleje w nich ilość cennych składników (aż do 60 procent). Potem stopniowo tracą je nadal. A po 12 miesiącach, chociaż nie są jeszcze zepsute, mają o wiele mniejszą wartość, a za to dużo cukru. Najlepiej więc zjeść je koniecznie jeszcze przed upływem roku. 123RF/PICSEL
Smażenie - używaj do tego celu garnka z grubym dnem. Dobry jest też żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami do przyrządzania potraw na ogniu. A zamiast dodawać pod koniec smażenia zwykły cukier, możesz wsypać cukier żelujący i tzw. pektyny (8-16 g na 1 kg owoców). Skraca to czas ogrzewania oraz gęstnienia. Jeśli chcesz zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem).
Smażenie - używaj do tego celu garnka z grubym dnem. Dobry jest też żeliwny wok, czyli metalowe naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami do przyrządzania potraw na ogniu. A zamiast dodawać pod koniec smażenia zwykły cukier, możesz wsypać cukier żelujący i tzw. pektyny (8-16 g na 1 kg owoców). Skraca to czas ogrzewania oraz gęstnienia. Jeśli chcesz zrobić przetwory niskocukrowe, zastąp cukier naturalnymi środkami słodzącymi (np. stewią, ksylitolem). 123RF/PICSEL
Mieszanie - w czasie smażenia trzeba je często mieszać. Najlepiej drewnianą łyżką (metalowa przecina miąższ skórki), by owoce się nie rozpadały.
Mieszanie - w czasie smażenia trzeba je często mieszać. Najlepiej drewnianą łyżką (metalowa przecina miąższ skórki), by owoce się nie rozpadały. 123RF/PICSEL
Pieczenie - zamiast smażyć, możesz wstawić garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymać tak długo, aż zgęstnieją (ok. trzech godzin). Można je wtedy mieszać tylko kilka razy w ciągu pieczenia.
Pieczenie - zamiast smażyć, możesz wstawić garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymać tak długo, aż zgęstnieją (ok. trzech godzin). Można je wtedy mieszać tylko kilka razy w ciągu pieczenia.123RF/PICSEL
Napełnianie - uważaj, aby przygotowane, gorące przetwory nie chlapnęły na brzeg słoika (bo wtedy łatwo o pleśń). Jeśli nie masz specjalnego lejka (od 5 zł, sklepy z artykułami gospodarstwa domowego), możesz go zrobić z plastikowej butelki po wodzie (przetnij ją w poprzek na pół i odetnij wąską szyjkę).
Napełnianie - uważaj, aby przygotowane, gorące przetwory nie chlapnęły na brzeg słoika (bo wtedy łatwo o pleśń). Jeśli nie masz specjalnego lejka (od 5 zł, sklepy z artykułami gospodarstwa domowego), możesz go zrobić z plastikowej butelki po wodzie (przetnij ją w poprzek na pół i odetnij wąską szyjkę). 123RF/PICSEL
Pasteryzowanie - powinno być krótkie, by przetwory traciły jak najmniej wartości (mały słoik - 10 minut). Gdy pasteryzujesz słoiki w garnku z wodą, na dno połóż ścierkę, aby nie pękły. Możesz to też robić na sucho w piekarniku lub napełnić słoiki gorącymi powidłami i ustawić do góry dnem na 15 minut.
Pasteryzowanie - powinno być krótkie, by przetwory traciły jak najmniej wartości (mały słoik - 10 minut). Gdy pasteryzujesz słoiki w garnku z wodą, na dno połóż ścierkę, aby nie pękły. Możesz to też robić na sucho w piekarniku lub napełnić słoiki gorącymi powidłami i ustawić do góry dnem na 15 minut. 123RF/PICSEL
Wyparzanie - najpierw umyj i wyparz słoiki, np. zanurzając we wrzącej wodzie w dużym garnku. Wyjmuj je szczypcami (drewnianymi, metalowymi, pokrytymi silikonem). Zamiast tego możesz to zrobić na sucho i wstawić umyte, suche słoiki na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C lub mikrofalówki na dwie minuty (wlej do nich trochę wody).
Wyparzanie - najpierw umyj i wyparz słoiki, np. zanurzając we wrzącej wodzie w dużym garnku. Wyjmuj je szczypcami (drewnianymi, metalowymi, pokrytymi silikonem). Zamiast tego możesz to zrobić na sucho i wstawić umyte, suche słoiki na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C lub mikrofalówki na dwie minuty (wlej do nich trochę wody). 123RF/PICSEL
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?