Pięć sposobów na dobre zdrowie według św. Hildegardy

Św. Hildegarda z Bingen zrewolucjonizowała medycynę swojej epoki. Dzięki wiedzy zawartej w jej księgach medycznych, możemy dzisiaj korzystać z cennych rad w kwestii zdrowia fizycznego i duchowego, zdrowego odżywiania, zapobiegania i terapii chorób.

article cover
East News

Pięć sposobów na dobre zdrowie według św. Hildegardy

Ziarna orkiszu - ten rodzaj pszenicy jest według słynnej lekarki podstawą zdrowia. Odżywcze ziarna, łagodne dla przewodu pokarmowego, rozgrzewają organizm i poprawiają nastrój. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka (więcej niż jakiekolwiek inne zboże), tryptofan i fenyloalaninę, niezbędne do produkcji hormonów  i regulacji przemiany materii. Ziarna orkiszu to panaceum na dolegliwości żołądkowe i kłopoty z nerkami.

Kto powinien je jeść codziennie? Zdaniem Hildegardy wszyscy,  a zwłaszcza rekonwalescenci po operacjach i osoby osłabione przez różne choroby. Najlepiej spożywać gotowaną kaszę i pieczywo z mąki orkiszowej.

Tekst: Na żywo
Nalewka z piołunu - sok z tego ziela reguluje wydzielanie hormonów, wspomaga trawienie i wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność. Zwiększa stężenie hormonów szczęścia  w mózgu, reguluje pracę tarczycy  i usprawnia przemianę materii. 

Jak przeprowadzić kurację? Rozpuść w 200 ml wody 150 ml miodu i mieszając, gotuj, aż powstanie syrop. Gorącym zalej cztery garście piołunu i odstaw do wystudzenia. Następnie zalej całość spirytusem, wymieszaj i odstaw  w chłodne, ciemnie miejsce na miesiąc. Potem przefiltruj i przelej  do butelek. Pij po łyżce nalewki rano  i wieczorem, zwłaszcza gdy boli  cię brzuch albo dopadła cię sezonowa depresja. Ważne! Nalewka może nasilać objawy refluksu.
Antyrakowe kasztany - zdaniem św. Hildegardy zapobiegają one nowotworom oraz są bardzo skuteczne w leczeniu anemii. Kasztany jadalne mają w składzie mnóstwo mikroelementów, witamin oraz innych cennych substancji odżywczych, m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, potas, fosfor, sód, magnez, a ponadto żelazo, cynk  i błonnik. W zależności od sposobu ich przyrządzenia  mogą pomóc w różnych dolegliwościach. 

Jak najlepiej je spożywać? Masz problem z trzustką? Jedz kasztany pieczone  w folii. Zupę kasztanową lekarka z Bingen zalecała chorym  na niestrawność. Mąkę dodawaj zaś do ciast, gdy ogarnia cię smutek.
Mus z pigwy dla stawów - owoc leczy reumatyzm i zapobiega podagrze. Dzięki wysokiemu stężeniu witamin oraz mikroelementów wzmacnia odporność, pomaga też pozbyć się kłopotów z trawieniem  i wrzodów żołądka.

Jak zrobić mus pigwowy? Obierz kilogram owoców z pigwy, pokrój, przełóż do garnka, zalej  połową szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy owoce zmiękną, zestaw garnek z gazu, a pigwę zmiksuj na mus. Przełóż go do słoiczków i pasteryzuj.  W razie dolegliwości jedz dwie łyżki musu dziennie. Jeśli chorujesz na anemię, spożywaj pigwę na surowo albo pij nalewkę.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas