Czego lepiej nie mieszać

Na większości ulotek dołączanych do lekarstw są wypunktowane efekty uboczne, ale zwykle nie ma nic o łączeniu terapii z dietą. A to bywa ważne. Aby leczenie nie trwało zbyt długo, unikaj produktów, które zmieniają wchłanianie się leku. Pamiętaj przy tym, że dla każdej choroby są one inne.

article cover
123RF/PICSEL

Czego lepiej nie mieszać

Lubisz czasem rozpieścić się aromatyzowaną herbatką lub słodkimi żelkami? Sprawdź, czy w składzie nie ma lukrecji. 

Szczególnie gdy zmagasz się z chorobą nerek i bierzesz leki moczopędne albo cierpisz na kłopoty z krzepliwością krwi.  

Lukrecja nie tylko podnosi ciśnienie, ale przede wszystkim bardzo zwiększa wydalanie potasu, co prowadzić może do nagłego zaburzenia pracy serca. Dla leczących się z powodu niewłaściwie pracującego układu krążenia może być to wręcz śmiertelnie niebezpieczne.
Białko? Nie dla każdego 

Jeśli bierzesz antybiotyki (np. tetracyklinę) lub leki na parkinsona, zrób przynajmniej dwie godziny przerwy po przyjęciu tabletki, zanim sięgniesz po mleko czy jogurt.
Białko powoduje, że przyswajanie substancji aktywnych w lekach bardzo spada. W przypadku tetracykliny aż o połowę!  
Jeśli chodzi o inne lekarstwa, przed ich spożyciem także lepiej nie jeść produktów mlecznych. Zmieniają one bowiem pH kwasu żołądkowego i przyspieszają uwalnianie się substancji czynnych, a to grozi podrażnieniem śluzówki żołądka.
Tłuste potrawy? Unikaj 

Tłuste dania czy produkty takie jak np. kiełbasa potęgują działanie lekarstw. 

Efekty uboczne są różne w  zależności od przyjmowanych preparatów, ale niestety nigdy pozytywne. 

W  przypadku leków antydepresyjnych może dojść do nagłego i znacznego obniżenia ciśnienia, co potrafi doprowadzić do zasłabnięcia. 

Jeżeli zaś walczysz z zapaleniem oskrzeli i bierzesz leki o działaniu rozszerzającym oskrzela, przyjmując tabletkę po czymś tłustym, ryzykujesz nawet napadem drgawek.

Monika Cieślik
Tele Tydzień
Błonnik bywa groźny  

Choć zazwyczaj jest pozytywnym bohaterem, w przypadku terapii farmakologicznej jego nadmiar w diecie może być szkodliwy.

Owsianka czy otręby przyspieszają przemianę materii, sprawiają, że wszystko zalega w jelitach znacznie krócej. Także lekarstwa. Zatem substancje leczące przebywają tam zbyt krótko, aby mogły w pełni skutecznie zadziałać.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas