Pożywne i zdrowe przekąski

​Pięć niedużych posiłków dziennie jedzonych w odstępach 2-3 godzinnych to podstawa zdrowego żywienia. Tyle teoria, bo praktyka bywa różna. Życie w ciągłym pośpiechu sprawia, że nie zawsze mamy czas na częste i przemyślane posiłki. Dobrym rozwiązaniem będą przekąski, które dadzą energię i zaspokoją głód. Przekąski to też doskonały sposób na zachowanie siły dla osób, które pracują fizycznie na nocną zmianę.

123RF/PICSEL

Pożywne i zdrowe przekąski

Orzechy dla ucznia

To dobra przekąska, zwłaszcza przed klasówką lub egzaminem. Zawarty w orzechach magnez wspomaga pracę układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację, a dobre tłuszcze dbają o serce. Orzechy i migdały są kaloryczne (ponad 700 kcal w 100 g), dlatego jedz garstkę dziennie.
Jogurt i serek dla pań dojrzałych 

Jogurty naturalne i serki warto polecić paniom w wieku okołomenopauzalnym. Dostarczą sporo białka, które przedłuża uczucie sytości oraz przyspiesza metabolizm. Dadzą nam także wapń potrzebny dla zdrowych kości. Mleczne produkty fermentowane mają niewiele laktozy i są dobrze tolerowane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Prócz tego jogurty są źródłem dobrych bakterii kwasu mlekowego, wspomagających pracę układu pokarmowego i odporność.
Chipsy warzywne i owocowe dla otyłych

Chipsy z suszonej marchewki, buraka lub z jabłek i bananów przygotujemy samodzielnie w domu bez dodatku niezdrowego oleju palmowego. Domowe będą miały więcej błonnika, mniej soli i kalorii.

Źródło: Świat i Ludzie
Banany dla aktywnych 

To zdrowa przekąska dla osób aktywnych. Dostarczą sporo węglowodanów złożonych, czyli skrobi, a te dają energię niezbędną do pracy mięśni. Banany zawierają też sporo potasu ważnego dla organizmu. Po niedojrzałe banany z zieloną skórką, mogą sięgać nawet osoby cierpiące na insulinooporność - zielone mają niższy indeks glikemiczny niż dojrzałe.
+5
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas