Imbir obniża ciśnienie i... odchudza

Jego właściwości wzmacniające odporność są powszechnie znane, ale ta roślina ma także szereg innych dobroczynnych działań. Powinny ją spożywać osoby borykające się z nadwagą. A także te, które mają za wysokie ciśnienie tętnicze krwi.

123RF/PICSEL

Imbir obniża ciśnienie i... odchudza

​DLA SMUKŁEJ SYLWETKI
- Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Twoim sojusznikiem będzie imbir, który przyspiesza spalanie tłuszczów oraz węglowodanów. Najlepiej uzywaj świeżego korzenia.
- Jedna z zawartych w nim substancji - gingerol (odpowiadający za jego ostry smak) - przyczynia się do spalania tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu. To tzw. tkanka tłuszczowa trzewna - niebezpieczna dla zdrowia, ponieważ sprzyja rozwojowi nowotworów - wytwarza cytokiny (substancje prozapalne).
- Wyniki badań naukowych opublikowane w roku 2014 na łamach prestiżowego pisma medycznego "Journal of the Science of Food and Agriculture" wykazały, że szczury z nadwagą, którym przez miesiąc podawano gingerol, miały zredukowany poziom tkanki tłuszczowej.
- Co więcej - unormował im się poziom glukozy we krwi (osoby z nadwagą są bardziej narażone na rozwój cukrzycy) i zwiększył się poziom leptyny - hormonu, który odpowiada za uczucie sytości.
PIJ NA CZCZO!
Przygotuj miksturę: Do szklanki z przegotowaną, ciepłą wodą dodaj imbir (może być kawałek korzenia starty albo pokrojony lub proszek) i sok z połowy cytryny. Możesz też zmieszać wodę, imbir i cytrynę, a potem doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 15 minut. Nie zaszkodzi dodać łyżkę miodu (gdy mikstura przestygnie, bo w temperaturze wyższej niż 35°C traci on swoje cenne właściwości). Możesz dosypać odrobinę cynamonu, żeby wzmocnić działanie lecznicze. Pij na czczo, zaraz po przebudzeniu, pół godziny przed zjedzeniem śniadania.
NIŻSZE CIŚNIENIE
- Imbir wywiera też korzystny wpływ na układ sercowo- -naczyniowy. Obniża ciśnienie krwi, a także wykazuje właściwości rozrzedzające krew. Zapobiega agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, która jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy, zawału serca lub udaru mózgu. Roślina hamuje również łączenie cząsteczek złej frakcji cholesterolu (lipoprotein LDL), dzięki czemu obniża poziom całkowitego cholesterolu.
- Ta przyprawa dobroczynnie działa na rytm serca, który pod jej wpływem staje się miarowy.
KTO MUSI UWAŻAĆ?
- Ponieważ imbir rozrzedza krew, tak jak zalecane przez kardiologów preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy, osoby, które je zażywają, nie powinny używać za dużo imbiru. Skumulowanie działania tych dwóch środków może nawet doprowadzić do krwawień. Imbir nie jest też wskazany dla osób z zaburzeniami krzepliwości krwi.
- Ostrożnie powinni go stosować diabetycy, gdyż redukuje poziom cukru, co w połączeniu z lekami na jego obniżenie może wywołać hipoglikemię.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas