Insulinooporność pod kontrolą

U zdrowych osób insulina transportuje glukozę do komórek, po czym jej poziom we krwi spada. Przy insulinooporności po posiłku insulina zabiera glukozę i wędruje z nią do komórek. "Puka" do nich, próbując oddać im glukozę, ale komórki nie odpowiadają. Jedynie te tłuszczowe przyjmują glukozę, przekształcając ją w tłuszcz, który potem odkłada się. Dlatego insulinooporności towarzyszy przybieranie na wadze.

123RF/PICSEL

Insulinooporność pod kontrolą

Indyk, kurczak

Dostarczą pełnowartościowego białka, które obniża indeks glikemiczny posiłku. Najlepiej jeść 100-150 g chudego mięsa co drugi dzień, pamiętając, by je gotować, dusić lub piec. Lepiej unikać smażenia, zwłaszcza w panierce - chłonie ona tłuszcz, sprzyjając nadwadze i otyłości. 

Uwaga! Dwa razy w tygodniu dobrze jest zjeść rybę morską. Podobnie jak mięso, jest ona źródłem białka, ale dostarczy też zdrowych nienasyconych tłuszczów, które wspomagają odchudzanie.
Jajka

Także są ważnym źródłem białka. Trzeba jednak pamiętać, że całe jajka (z żółtkiem) dostarczą sporo cholesterolu. Tymczasem osoby, które cierpią na insulinooporność, często mają także wysoki cholesterol. Wtedy lepiej ograniczyć jedzenie całych jajek do 3-4 tygodniowo. Białko jaja w ogóle nie zawiera cholesterolu, dlatego można jeść je bez ograniczeń. Warto jednak pamiętać, żeby nie jeść jajek z majonezem i unikać jajecznicy z tłustymi wędlinami, które sprzyjają tyciu, bo to nasila insulinooporność.
Chudy nabiał

Jest niskokaloryczny, zawiera sporo białka, a to obniża indeks glikemiczny posiłków i sprzyja odchudzaniu. Dlatego przy insulinooporności warto jeść przynajmniej trzy porcje nabiału (porcja to szklanka jogurtu lub 40 g chudego twarogu). Ważne, by były to jogurty naturalne, bo owocowe zawierają sporo cukru, który podwyższa indeks glikemiczny posiłku.
Warzywa

Surowe lub krótko gotowane na chrupko to podstawa diety przy insulinooporności. Bo dostarczą one niewiele węglowodanów, a przy tym mają sporo błonnika. Dlatego przy insulinooporności warto jeść przynajmniej cztery porcje surowych warzyw dziennie (porcja to filiżanka pokrojonych warzyw). Uwaga na warzywa korzeniowe (marchewka, burak i seler korzeniowy) - są lepsze na surowo. Po ugotowaniu mają wysoki IG.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas