Jak zbudować odporność?

Póki co nie ma cudownej szczepionki na koronawirusa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim nie panikować i m.in. wspierać naszą odporność.

article cover
123RF/PICSEL

Jak zbudować odporność?

Choć nie zbudujemy jej w ciągu jednego dnia ani tygodnia, to nawet teraz, w tych ciężkich czasach, warto postawić na produkty, które mogą wesprzeć nasz organizm w walce z wirusami.

Oprócz kiszonek dobrze jest się zaopatrzyć w owoce, warzywa oraz przyprawy, które wspierają odporność (np. imbir, kurkuma, czerwona papryka). Wciąż możemy je kupić w sklepach.
Ekstrakt z pestek grejpfruta 

Wspomaga organizm w walce z bakteriami i grzybami, zawiera wysoką dawkę witaminy C oraz uszczelnia naczynia, co także poprawia naszą odporność. Najczęściej występuje w formie kropli. 5-10 rozpuść w 1/2 szkl. wody i pij 2-3 razy dziennie.

Źródło: Tele Tydzień
Żurawina 

Dzięki dużej dawce witaminy C radzi sobie z wirusami i bakteriami. Pij codziennie
pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny (możesz go rozcieńczyć wodą). Z suszonych owoców zrobisz z kolei miksturę mocy: 250 g żurawiny umyj i zblenduj. Dodaj 3 łyżki miodu i sok z 1/2 cytryn.

Wymieszaj i przełóż do słoika. Jedz 1 łyżeczkę dziennie.
Czosnek 

Jedz 1-2 ząbki dziennie. Dodawaj go do potraw i sałatek. Ważne – przed spożyciem czosnek należy zmiażdżyć i odczekać parę minut. Dopiero wtedy uwalniają się jego zdrowotne właściwości! Wszelka obróbka chemiczna zmniejsza jego moc. Najlepszy jest świeży. Pamiętaj, by czosnek przechowywać w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu (unikniesz szybkiego kiełkowania).

Nie znosisz jego smaku? Cebula też mobilizuje białe krwinki do obrony przed chorobą.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas