Nie zapominaj o tłuszczach

Tłuszcze są niezbędne w diecie. Nie należy z nich całkowicie rezygnować. W przeciwnym razie organizm boleśnie odczuje braki.

123RF/PICSEL

Nie zapominaj o tłuszczach

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności - 9 kcal/g, więc istnieje pokusa, żeby ich unikać. 

Natomiast w żadnym wypadku nie wolno ich eliminować, gdyż są dla nas absolutnie konieczne.

Tłuszcze są bowiem nośnikiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ponadto tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są niezbędne do ich prawidłowego wchłaniania. 







Źródło:
Tele Tydzień
Jeśli jeść tłuszcze, to tylko roślinne

Zdecydowanie są one najzdrowszą grupą tłuszczów, a dokładniej - ciekłe oleje roślinne. 

Mają bowiem najmniej szkodliwych kwasów nasyconych, a najwięcej zdrowych kwasów nienasyconych i nie zawierają cholesterolu.
Czym jest rafinacja?

To nic innego jak czyszczenie - usuwa z olejów większość zanieczyszczeń, jakie mogą się w nim znaleźć. 

Są to zarówno zanieczyszczenia mikrobiologiczne, czyli np. mykotoksyny, substancje, które przyspieszają utlenianie oleju (dlatego oleje rafinowane są trwalsze), jak i tzw. zanieczyszczenia środowiskowe, np. benzopiren.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas