W nich jest źródło twego dobrego samopoczucia

​Jelita często nazywane są drugim mózgiem, bo pełnią tak ważne role w organizmie. Dlatego zaopiekuj się nimi czule, dbaj o ich drożność, a cieszyć się będziesz zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

123RF/PICSEL

W nich jest źródło twego dobrego samopoczucia

Kefir, dobry nabiał

Dostarcza korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych, czyli podobnych do tych, które bytują w jelitach. A warto, by było ich tam jak najwięcej, bo wypierają patogeny, m.in. grzyby.

W przeciwieństwie do mleka jest lekkostrawny i nie powoduje sensacji żołądkowych.

Pij go na śniadanie i dodawaj do potraw zamiast śmietany, np. do mizerii czy sałaty.

Oczyścisz szybko jelita, dodając do 1/2 szklanki kefiru łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
Cudowna babka

Zarówno babka lancetowata, jak i babka płesznik działa zbawiennie na jelita. 

Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego u większości chorych, reguluje perystaltykę jelit. Jest bezpieczna do ciężarnych, dzieci i osób starszych.

Likwiduje zaparcia, ale też pomaga w biegunkach, wchłaniając nadmiar wody z jelit i zwiększając masę stolca. Dzięki niej skurcze jelit stają się mniej bolesne.

Ogranicza wchłanianie tłuszczów, zapobiega skokom insuliny, obniża poziom cukru - wskazana na cukrzycę i... odchudzanie!

Mielone nasiona babki płesznik można stosować jako zagęstnik do zup. Dodawaj je do owsianki, koktajli, jogurtów, deserów, wypieków.
Mlecz leczy!

Rosnący na łąkach i w ogrodach mniszek lekarski, czyli zwykły mlecz, to bogactwo składników wpływających na poprawę trawienia. Skutecznie pobudza do pracy jelita, żołądek i wątrobę.

Korzeń mniszka lekarskiego jest naturalnym probiotykiem. Inulina w nim zawarta sprzyja namnażaniu pożytecznej flory bakteryjnej w jelicie grubym.

Z kolei kwiaty i liście pobudzają przemianę materii, pomagając wymieść złogi i toksyny.

Herbatkę z mniszka dostaniesz w aptece lub w zielarni. Pij dwa razy dziennie, rano i wieczorem.
Ogórek pełen zalet

Kiszone ogórki są naturalnymi probiotykami, przywracającymi równowagę w mikroflorze jelitowej. Przyczyniają się do rozwoju dobroczynnych bakterii i do zmniejszenia ilości tych patogennych.

Łagodzą przebieg biegunek, zmniejszając ryzyko ich wystąpienia przy antybiotykoterapii.

Pomagają przyswajać substancje odżywcze z pożywienia, łagodząc objawy nietolerancji pokarmowych. Działają na jelita uspokajająco.

Co więcej, przyczyniają się do podniesienia we krwi poziomu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Są więc niczym antydepresant!

Najlepiej zakisić je samodzielnie. Skorzystaj z tego, że jest sezon.

Julia Tanianis

Źródło Twoje Imperium
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas