Jakimi pasożytami możemy zarazić się od ryb?

Nigdy nie odmawiacie sobie świeżej ryby podczas wizyty nad Bałtykiem? A może raz na jakiś czas zjadacie kupionego w supermarkecie łososia? Spożywanie nieodpowiednio przyrządzonej ryby może skutkować zarażeniem się groźnymi pasożytami, które wywołają spustoszenie w organizmie.

123RF/PICSEL

Jakimi pasożytami możemy zarazić się od ryb?

Przywry

Przywry wegetują w układzie krwionośnym ryb, w szczególności w opuszce serca i naczyniach krwionośnych. Składane przez nie jaja dostają się z prądem krwi do serca, wątroby i nerek. Obecność pasożytów nie wywołuje żadnych widocznych objawów u ryb. Najczęściej wykrywane są w organizmach dorosłych linów jeziorowych.
Nicienie

Nicienie są jednymi z groźniejszych dla człowieka pasożytów, które mogą dostać się do organizmu po zjedzeniu chorej ryby. Larwy nicieni bytują najczęściej w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Ta część ryby jest usuwana podczas patroszenia. Są jednak rodzaje nicieni, które preferują takie części ciała jak wątroba czy mięśnie. Wówczas te niebezpieczne dla zdrowia szkodniki znajdą się w filetach kupowanych przez nas w supermarkecie ryb. 

W jakich rybach najczęściej lęgną się larwy? Nicienie występują w słonych wodach mórz i oceanów na całym świecie. Do ich najczęstszych żywicieli należą dorsze, makrele, śledzie, tuńczyki oraz sardynki. Co ciekawe, foki zamykają cykl życia nicieni. Dlatego wzrost liczebności populacji foki szarej w rejonie Bałtyku przyczynił się bezpośrednio do znacznie częstszych infekcji polskiego dorsza.
Jak rozpoznać pogryzienie wszy morskiej? Ugryzienie tego pasożyta powoduje trudny do zatamowania krwotok. Co więcej, niewielka ilość krwi zwabia więcej osobników, które przywierają do ludzkiego ciała. Pogryzienia wszy morskiej mogą skończyć się wizytą w szpitalu.
Bruzdogłowiec szeroki

Ten tasiemiec to największy pasożyt, którym można zarazić się, spożywając surową rybę. Dorosły i rozwinięty osobnik może dochodzić nawet do 20 metrów długości. Zbudowany jest z charakterystycznej główki z podłużnymi bruzdami czepnymi. Jeśli dotrze do ludzkiego organizmu, może bytować w nim od kilkunastu do kilkudziesięciu lat. Larwy bruzdogłowca najczęściej znajdują się w szczupakach, okoniach, pstrągach, łososiach czy śledziach.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas