Pistacje: Nie tylko smak

Mają niezwykły kolor i smak. Nic dziwnego, że wykorzystuje się pistacje zarówno do słodkich deserów, jak i pikantnych potraw.

article cover
123RF/PICSEL

Pistacje: Nie tylko smak

Kolejnym atutem pistacji jest duża ilość fosforu, pomagającego w wielu procesach metabolicznych organizmu, a także wzmacniającego kości. Nie sposób także nie wspomnieć o cennym potasie (mają go najwięcej ze wszystkich orzechów), który reguluje ciśnienie krwi. Dla wysokociśnieniowców zielone pestki będą idealną przekąską.
Trudno je wydobyć z łupki i to jest chyba jedyna wada niepokornych orzechów. Z drugiej strony czasami dobrze, gdy musimy się bardziej postarać, by wyciągnąć z wnętrza doskonałą pestkę. Samodzielnie zdobyta smakuje lepiej.
Pistacje są ozdobą dań. Można posypać nimi sałatkę albo udekorować deser, to najprostsze sposoby ich wykorzystania. Osobom lubiącym kulinarne wyzwania polecić warto panierkę z dodatkiem pistacji. Przed obtoczeniem w orzeszkach należy je zmiażdżyć w moździerzu.
Jeść pistacje powinniśmy nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale przede wszystkim na zawartość aminokwasów. Aminokwasy są związkami chemicznymi, które budują białka, łącząc się ze sobą. Mają także wpływ na syntezę serotoniny i noradrenaliny, neuroprzekaźników, a także na prawidłowe funkcjonowanie hormonów.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas