3 przyprawy na pobudzenie apetytu
Długotrwały brak apetytu stanowi poważny problem. Może również nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, co powinnaś dodawać do potraw, by jedzenie znów zaczęło sprawiać ci przyjemność.
Koper włoski
Możesz wykorzystać jego nasiona. Dodawaj do ryby, kurczaka, indyka, sałatki warzywnej, zupy, kaszy lub ryżu. Nie podawaj jednak nasion w całości, najlepiej wcześniej. Zmiel je i rozdrobnij w moździerzu. Dodawaj po szczypcie do różnych dań w ciągu całego dnia.
Gorczyca
Zawarta jest głównie w musztardzie. Zrób jej domową wersję i cienko smaruj pieczywo, gdy przyrządzasz kanapki. Dodawaj też do mięsnej marynaty. Wymieszaj: 10 łyżek zmielonych ziaren białej gorczycy, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki wody, 1/3 łyżeczki soli. Odstaw na dobę w chłodne miejsce. Następnie przełóż mieszankę do słoiczka i pozostaw w lodówce na 3-4 dni, aby składniki się przemacerowały.
Anyż
Przygotuj herbatkę anyżową i podawaj ją 30 minut przed większym posiłkiem, najlepiej 2-3 razy w ciągu dnia. Dwie gwiazdki anyżu zalej 1/2 szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem 10 minut, a następnie przecedź. Dodaj łyżeczkę miodu, plasterek pomarańczy. Pij ciepły napar.
Zobacz także: