6 rad, jak zdrowiej przyrządzać mięso
Nie musisz rezygnować z mięsa, możesz zdrowiej je przyrządzać.
1. Najzdrowsze jest mięso gotowane, duszone bez obsmażania oraz pieczone bez tłuszczu lub grillowane na patelni grillowej.
2. Lekkostrawne i zachowujące najwięcej składników odżywczych jest mięso ugotowane na parze lub w szybkowarze, np. z dodatkiem warzyw, ziół. Ten sposób przyrządzania szczególnie poleca się w przypadku delikatnych gatunków mięs, np. drobiu, cielęciny, królika.
3. Jeśli od czasu do czasu zdecydujemy się jednak usmażyć mięso, wybierajmy odpowiedni tłuszcz, np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Unikajmy smażenia na margarynie, maśle czy smalcu. Smażmy krótko i tylko raz na tym samym tłuszczu.
4. Warto też piec mięso w folii, bez dodatku tłuszczu. Dusi się wtedy we własnym sosie i dzięki temu zachowuje więcej składników odżywczych i ma mniej kalorii.
5. Nie smażmy mięsa w głębokim tłuszczu, ponieważ nim nasiąka i staje się ciężkostrawne. Ponadto podczas smażenia oraz grillowania na węglu pod wpływem wysokiej temperatury powstają rakotwórcze związki.
6. Starajmy się nie kupować wędlin. W większości są naszpikowane chemią. Najlepiej sami upieczmy kawałek mięsa, który będzie można pokroić w plastry na kanapkę.