7 sposobów na zgagę
Czujesz czasem pieczenie lub palenie pod mostkiem, uczucie goryczy w ustach? To zgaga - najczęściej efekt przejedzenia: żołądek jest zbyt przepełniony i nie radzi sobie ze sprawnym przekazywaniem pokarmu do jelit, więc jego treść wraz kwasami trawiennymi cofa się do przełyku. Właśnie wtedy zaczynamy odczuwać pieczenie w okolicy mostka i niesmak w ustach, dokucza nam odbijanie. Dzieje się tak dlatego, że żrące kwasy trawienne podrażniają delikatny nabłonek przełyku.
1. Kminek
2. Imbir
3. Migdały
4. Siemię lniane
5. Herbatka z melisy
6. Ciepłe mleko
7. Soda spożywcza
Gdy zaczyna się pieczenie w przełyku, rozpuść łyżeczkę sody spożywczej w połowie szklanki wody. Wypij duszkiem! Soda ma właściwości zobojętniania kwasu. Dlatego szybko neutralizuje działanie kwasów trawiennych w przełyku.