7 sposobów na zgagę
Czujesz czasem pieczenie lub palenie pod mostkiem, uczucie goryczy w ustach? To zgaga - najczęściej efekt przejedzenia: żołądek jest zbyt przepełniony i nie radzi sobie ze sprawnym przekazywaniem pokarmu do jelit, więc jego treść wraz kwasami trawiennymi cofa się do przełyku. Właśnie wtedy zaczynamy odczuwać pieczenie w okolicy mostka i niesmak w ustach, dokucza nam odbijanie. Dzieje się tak dlatego, że żrące kwasy trawienne podrażniają delikatny nabłonek przełyku.


1. Kminek

2. Imbir

3. Migdały

4. Siemię lniane

5. Herbatka z melisy

6. Ciepłe mleko

7. Soda spożywcza
Gdy zaczyna się pieczenie w przełyku, rozpuść łyżeczkę sody spożywczej w połowie szklanki wody. Wypij duszkiem! Soda ma właściwości zobojętniania kwasu. Dlatego szybko neutralizuje działanie kwasów trawiennych w przełyku.