7 sposobów na zgagę

Czujesz czasem pieczenie lub palenie pod mostkiem, uczucie goryczy w ustach? To zgaga - najczęściej efekt przejedzenia: żołądek jest zbyt przepełniony i nie radzi sobie ze sprawnym przekazywaniem pokarmu do jelit, więc jego treść wraz kwasami trawiennymi cofa się do przełyku. Właśnie wtedy zaczynamy odczuwać pieczenie w okolicy mostka i niesmak w ustach, dokucza nam odbijanie. Dzieje się tak dlatego, że żrące kwasy trawienne podrażniają delikatny nabłonek przełyku.

Łagodząco na zgagę działają m.in. odpowiednie napary
 © Panthermedia
Kminek
Kminek123/RF PICSEL

1. Kminek

Imbir
Imbir123RF/PICSEL

2. Imbir

Migdały
Migdały123/RF PICSEL

3. Migdały

Siemię lniane
Siemię lniane123/RF PICSEL

4. Siemię lniane

melisa
melisa123/RF PICSEL

5. Herbatka z melisy

Mleko
Mleko123/RF PICSEL

6. Ciepłe mleko

Soda oczyszczona
Soda oczyszczona123/RF PICSEL

7. Soda spożywcza

Gdy zaczyna się pieczenie w przełyku, rozpuść łyżeczkę sody spożywczej w połowie szklanki wody. Wypij duszkiem! Soda ma właściwości zobojętniania kwasu. Dlatego szybko neutralizuje działanie kwasów trawiennych w przełyku.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas