Antyoksydanty. Prawdy i mity
Jest ich wiele. Zdaniem ekspertów zmielone goździki są najsilniejszym antyoksydantem, czyli substancją, która opóźnia starzenie się organizmu i blokuje rozwój wielu groźnych chorób. Co o nich wiemy?

Jakie kupować?
Choć można kupić zmielone goździki (5 zł za 100 g) zdecydowanie lepiej kupić je całe (10 g za 1,30 zł) i zmielić je samodzielnie. Dzięki temu nie zwietrzeją, nie stracą smaku i cennych właściwości leczniczych. Miel je zawsze bezpośrednio przed użyciem, np. w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu.
Jak stosować?
Łyżeczkę zmielonych goździków zalej szklanką letniej, przegotowanej wody. Wymieszaj i pij codziennie przez miesiąc. Kurację stosuj dwa do trzech razy w roku.
Uwaga!
Kuracja nie jest wskazana przy wrzodach żołądka!
Zobacz także: