Bób zalecany przez lekarzy

Bób to naturalne źródło lewodopy, substancji, która w organizmie przekształca się w dopaminę. To jej niedobór stwierdza się u chorych na parkinsona.

Bób. Warto go namoczyć przed gotowaniem
Bób. Warto go namoczyć przed gotowaniem123RF/PICSEL

Dopamina odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni i koordynację ruchową. Gdy zaczyna jej brakować w organizmie, pojawia się drżenie mięśni i pogorszenie sprawności ruchowej. Są to objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona.

Jednak nadmiar bobu w diecie też nie jest zdrowy. Może zwiększyć stężenie we krwi leków przyjmowanych na Parkinsona.

Dlatego najlepiej jeść go trzy razy w tygodniu (dwie łyżki ziaren każdorazowo), godzinę po przyjęciu leków lub godzinę przed ich zażyciem.

Składniki

na sałatke z bobu

  • 1/4 kg młodego bobu
  • 4 ziemniaki
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub koperek,
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka ostrej musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie

Bób gotuj 20 minut. Aby nie powodował wzdęć, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem.

Ziarna wyłuskaj z łupin. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w plastry.

Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż. Składniki wrzuć do miski, posól i wymieszaj z tymiankiem.

Przygotuj sos winegret: do oliwy dodaj musztardę, sól i sok z cytryny. Sałatkę posyp posiekaną natką lub koperkiem. Polej sosem i odstaw na 15 minut, aby sałatka się przegryzła.

Zobacz także: 

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas