Bób zalecany przez lekarzy
Bób to naturalne źródło lewodopy, substancji, która w organizmie przekształca się w dopaminę. To jej niedobór stwierdza się u chorych na parkinsona.
Dopamina odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni i koordynację ruchową. Gdy zaczyna jej brakować w organizmie, pojawia się drżenie mięśni i pogorszenie sprawności ruchowej. Są to objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona.
Jednak nadmiar bobu w diecie też nie jest zdrowy. Może zwiększyć stężenie we krwi leków przyjmowanych na Parkinsona.
Dlatego najlepiej jeść go trzy razy w tygodniu (dwie łyżki ziaren każdorazowo), godzinę po przyjęciu leków lub godzinę przed ich zażyciem.
Składniki
na sałatke z bobu
- 1/4 kg młodego bobu
- 4 ziemniaki
- pół pęczka rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub koperek,
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie
Bób gotuj 20 minut. Aby nie powodował wzdęć, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem.
Ziarna wyłuskaj z łupin. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w plastry.
Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż. Składniki wrzuć do miski, posól i wymieszaj z tymiankiem.
Przygotuj sos winegret: do oliwy dodaj musztardę, sól i sok z cytryny. Sałatkę posyp posiekaną natką lub koperkiem. Polej sosem i odstaw na 15 minut, aby sałatka się przegryzła.
Zobacz także: