Bób zalecany przez lekarzy

Bób to naturalne źródło lewodopy, substancji, która w organizmie przekształca się w dopaminę. To jej niedobór stwierdza się u chorych na parkinsona.

Bób. Warto go namoczyć przed gotowaniem
Bób. Warto go namoczyć przed gotowaniem123RF/PICSEL

Dopamina odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni i koordynację ruchową. Gdy zaczyna jej brakować w organizmie, pojawia się drżenie mięśni i pogorszenie sprawności ruchowej. Są to objawy charakterystyczne dla choroby Parkinsona.

Jednak nadmiar bobu w diecie też nie jest zdrowy. Może zwiększyć stężenie we krwi leków przyjmowanych na Parkinsona.

Dlatego najlepiej jeść go trzy razy w tygodniu (dwie łyżki ziaren każdorazowo), godzinę po przyjęciu leków lub godzinę przed ich zażyciem.

Przygotowanie

Bób gotuj 20 minut. Aby nie powodował wzdęć, możesz namoczyć go na godzinę przed gotowaniem.

Ziarna wyłuskaj z łupin. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w plastry.

Rzodkiewkę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż. Składniki wrzuć do miski, posól i wymieszaj z tymiankiem.

Przygotuj sos winegret: do oliwy dodaj musztardę, sól i sok z cytryny. Sałatkę posyp posiekaną natką lub koperkiem. Polej sosem i odstaw na 15 minut, aby sałatka się przegryzła.

Zobacz także: 

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas