Bogactwo korzennych przypraw

Korzenne przyprawy
Korzenne przyprawy123RF/PICSEL
  •  Suszone pąki goździkowca korzennego słyną z właściwości znieczulających i odświeżających. Żucie lub ssanie ich to sposób na ból zęba i nieświeży oddech. Sprawdzą się też w czasie przeziębienia i grypy - przygotujesz z nich syrop na kaszel: do małego słoika miodu (ok. 125 ml) wrzuć 6 goździków, 2-3 plasterki pomarańczy ze skórką, wymieszaj. Pozostaw na noc, rano usuń goździki i owoce i jeszcze raz wymieszaj syrop. Zażywaj po łyżce dziennie. 
  • Gałka muszkatołowa jest źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Wspomaga też walkę z nowotworami. Jednak spożywana w bardzo dużych ilościach może być szkodliwa.
  • Codzienne spożywanie cynamonu może obniżać poziom złego cholesterolu, a także wpływać na regulację poziomu cukru we krwi. Podobnie jak anyż i imbir - cynamon usprawnia trawienie i poprawia apetyt. 
  • Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się korzennym aromatem. Niektóre przyprawy, np. cynamon, anyż, kardamon czy imbir mogą wywoływać uczulenia. Cynamon spożywany w dużych ilościach oraz przez dłuższy czas może nawet szkodzić wątrobie. Nadmiar korzennych przypraw nie jest też wskazany dla kobiet w ciąży (może wywołać poronienia). 
  • Dla jakości korzennych przypraw ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Światło, wysoka temperatura im nie służy.
Szybki przepis na pierniczkiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?