Buraki mogą ci wiele dać!

Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj.

Zakwas z buraków ma mnóstwo witaminy C
Zakwas z buraków ma mnóstwo witaminy C123RF/PICSEL

Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza.

Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią.

Kiszone buraki zawierają kwas mlekowy i błonnik, a więc są doskonałą pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Poprawiają więc trawienie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet leczą grzybicę ogólnoustrojową. Dlatego pij zakwas nawet codziennie - to działa! Jak go zrobić? Obierz buraki (co najmniej kilogram), pokrój je w plastry i przełóż do wyparzonego glinianego naczynia.

Dodaj kilka liści laurowych i pięć (lub więcej) pokrojonych ząbków czosnku, zalej przegotowaną, ciepłą wodą z solą (1/2 lub 1 łyżka na litr).

Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach usuń pianę, zamieszaj i odstaw. Po kilku dniach płyn zlej przez sitko do butelek. Zakwas przechowuj w lodówce, buraki możesz wykorzystać do sałatek.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas