Buraki mogą ci wiele dać!
Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj.
Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza.
Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią.
Kiszone buraki zawierają kwas mlekowy i błonnik, a więc są doskonałą pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Poprawiają więc trawienie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet leczą grzybicę ogólnoustrojową. Dlatego pij zakwas nawet codziennie - to działa! Jak go zrobić? Obierz buraki (co najmniej kilogram), pokrój je w plastry i przełóż do wyparzonego glinianego naczynia.
Dodaj kilka liści laurowych i pięć (lub więcej) pokrojonych ząbków czosnku, zalej przegotowaną, ciepłą wodą z solą (1/2 lub 1 łyżka na litr).
Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach usuń pianę, zamieszaj i odstaw. Po kilku dniach płyn zlej przez sitko do butelek. Zakwas przechowuj w lodówce, buraki możesz wykorzystać do sałatek.