By zwalczyć czyraki
Czyrak jest zapaleniem mieszka włosowego, powodowanym przez bakterie. Objawia się pod postacią bolesnego guzka na skórze. Ja sobie z nim poradzić?
1. Pasta z kurkumy
Badania dowiodły jej właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Skutecznie rozprawi się z czyrakiem, w którym zgromadziła się ropa. Wystarczy łyżkę kurkumy zmieszać z łyżeczką ciepłej wody i powstałą pastą posmarować zmianę. Kurację stosuj 3 razy dziennie, aż wrzód pęknie i przyschnie.
2. Kapusta i czosnek
Liście kapuściane potrafią przyśpieszyć pęknięcie czyraków, natomiast czosnek niszczy bakterie. Z tym duetem wrzód nie ma szans. Liście umyj, a następnie rozbij tłuczkiem. Przyłóż do miejsca, gdzie pojawił się czyrak. Trzymaj dotąd, aż sok wyschnie. Wówczas podłóż pod liście drobno posiekany czosnek owinięty w pasek gazy. Powtarzaj zabieg co wieczór.
3. Sok z cebuli
Nie tylko przyspiesza dojrzewanie i pęknięcie czyraka, ale też neutralizuje znajdujące się w nim bakterie. Posiekaj cebulę, wyciśnij z niej sok, nasącz nim gazik i przykładaj do zmiany. Możesz też położyć na skórę gruby plaster warzywa. Wykonuj okłady minimum 4 razy na dobę.
Zobacz również: