Cenne liście orzecha włoskiego
Liście orzecha włoskiego zbierane latem mają cenne właściwości lecznicze. Na co pomaga?
Napar, odwar z liści orzecha włoskiego zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje (bakterie i wirusy), pasożyty.
Działa antyseptycznie, ściągająco na błony śluzowe i skórę. Napary, odwary i nalewki leczą biegunkę, niestrawność i wzdęcia.
Zewnętrznie napar zaleca się do przemywania skóry w stanach zapalnych, egzemach, na potliwość stóp, do płukania gardła. Jak stosować? Suszone liście orzecha włoskiego kupisz w sklepach, zielarniach i aptekach.
Napar przygotuj z łyżeczki suszu i 250 ml wody. Ogrzej je w rondlu, doprowadź do wrzenia. Możesz teraz zdjąć rondel z ognia - otrzymasz lekki napar z liści. Jeśli będziesz gotować jeszcze kilka minut - powstanie mocniejszy odwar.
Napar pij po pół szklanki (odwar po ćwierć szklanki) 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w nieżytach żołądka, jelit. Odwarem płucz gardło, naparem możesz przemywać skórę.
Zobacz także: